Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pierre Rehnlund, Liberalerna i Kungälv, har  motionerat om inrättande av Kungälvs kommuns Klimat- och miljöpris. Bild: Mathias Pernheim
Pierre Rehnlund, Liberalerna i Kungälv, har motionerat om inrättande av Kungälvs kommuns Klimat- och miljöpris. Bild: Mathias Pernheim

Liberalerna vill ha ett miljöpris för företag i Kungälv

Kungälv måste öka takten i den gröna omställningen. Och företagen spelar en avgörande roll i omställningsarbetet. Det menar liberalen och kommunpolitikern Pierre Rehnlund som föreslår ett klimat- och miljöpris.

Liberalerna har motionerat om inrättande av Kungälvs kommuns klimat- och miljöpris. Förhoppningen är att ett pris ska påskynda kommunens arbete med att ställa om till grönt.

–Vi måste öka takten. Det har varit mitt signum sedan jag kom in i politiken 2013. Omställningen går alldeles för långsamt. Nu är det tydligare än någonsin när man hör rösterna från klimatmötet Cop 26 i Glasgow. Vi måste skynda oss mer för varje år.

Idag finns det ett hållbarhetsstipendium som Kungälvs kommunen delar ut till aktörer som på olika sätt bidrar till en hållbar utveckling. Årets stipendium delas ut senare i höst och bland årets nomineringar finns bland andra en gratisbutik i Kungälv, en ekologisk mjölkgård i Kärna och en faddergrupp i Torsby pastorat som förser nyanlända svenskar med tillfälliga boenden och förnödenheter. Men Pierre Rehnlund vill att näringslivet är med på tåget och att man lyfter deras betydelse för att omställningen ska bli möjlig. Därför riktas priset mot företag i kommunen.

– Det är inom näringslivet som innovationen och den nya tekniken finns. Om kommunen är med och synliggör detta så får det effekter på befintliga företag, men det gör också att fler företag som arbetar hållbart vill etablera sig i kommunen.

Pierre Rehnlund tänker sig att kommunen och representanter för Kungälvs näringsliv och kanske Västsvenska Handelskammaren samarbetar kring priset och utser en vinnare. Han tror att kommunen har mycket att vinna på att utreda möjligheterna till ett pris.

– Det skulle vara ett bra tillfälle för kommunen att ta det här initiativet och visa att man är proaktiv när det gäller att öka takten i klimatarbetet.

Han återkommer till de ringar på vattnet som ett pris skulle ge och som skulle påskynda utvecklingen i en positiv riktning.

– Effekterna tror jag blir att fler företag gör mer för klimat- och miljöarbetet och att det på sikt attraherar fler företag och att fler vill flytta hit.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.