Jan Tollesson (L). Arkivfoto: Privat
Jan Tollesson (L). Arkivfoto: Privat

Liberal vädjar: ”Ta demokratin på allvar”

Liberalen Jan Tollesson uppmanar sina politikerkollegor i kommunfullmäktige att rösta efter hjärta och ideologi.
– Jag vill att de ska våga säga vad de tycker och ta demokratin på allvar, säger han.

ANNONS
|

Sitter man på ett personligt mandat ska man svara upp till det väljarna förväntar sig, anser Jan Tollesson, som ogillar när folkvalda röstar på ett sätt men säger något annat i korridorerna.

Allvarligt orolig

Något han menar förekommer till och från.

– Jag är på allvar orolig för att kommunfullmäktige har spelat ut sin roll. jag skulle vilja se ett mycket mera levande fullmäktige med fler som deltar i debatten. Som det nu är, är det mesta redan klart när vi ska rösta, hävdar Jan Tollesson.

Demokratisk elit

Han är kritisk till att inte fler ärenden hamnar i kommunfullmäktige för beslut.

– Under 2021 har kommunstyrelsen presenterat 29 ärenden som har gått vidare till fullmäktige för ett formellt beslut. De flesta rör taxor och svar på motioner. Var tas besluten som rör nästan 50 000 invånare, barn, vuxna, skattebetalare, företagare, pensionärer och dessutom ca 3500 anställda?, undrar Jan Tollesson och fortsätter:

ANNONS

– Kommunstyrelsen - har den blivit vår demokratiska elit som tar besluten? Eller har besluten gått ett steg längre? Är det kommunstyrelsens presidium och våra kommunalråd som sköter det demokratiska arbetet? Eller rent av kommunstyrelsens ordförande?.

Mer vitalt

Kommunfullmäktiges ordförande Thomas Alpner (M) ger Jan Tollesson rätt i att kommunfullmäktige borde bli mer vitalt och livfullt med mer debatt.

– Och där vilar ansvaret på mig. Vi har prövat olika former genom åren med varierande framgång och jag tar mer än gärna ett samtal om hur vi skall kunna hjälpas åt att göra detta.

LÄS MER:Kommundirektör föreslås bli vd i nytt koncernbolag

LÄS MER:God ekonomi gav snäll debatt –budgeten klubbades igenom

ANNONS