”Vi har en klimatkris redan idag”, konstaterar Liberalen Pierre Rehnlund. Arkivfoto: Charlotte Gad/ Karina Hansson
”Vi har en klimatkris redan idag”, konstaterar Liberalen Pierre Rehnlund. Arkivfoto: Charlotte Gad/ Karina Hansson

Liberal om Marstrandsfärjan:”Vi kan inte sakta maka oss framåt”

Det går inte att vänta till 2030 med att elektrifiera Marstrandsfärjan, anser Liberalen Pierre Rehnlund. Till torsdagskvällens kommunfullmäktige hade han skrivit en interpellation där han undrar hur tidsplanen ser ut.

ANNONS
|

Det finns ett beslut på att den nuvarande färjeförbindelsen mellan Koön och Marstrandsön skall elektrifieras senast 2030.

– Med tanke på innehållet i IPCC:s senaste rapport känns det som ett beslut som har fattats av personer som är okunniga och helt omedvetna om den klimatkris vi redan har här idag och ändå mer är på väg in i, anser Pierre Rehnlund och påminner om att Marstrandsfärjan släpper ut 365 ton koldioxid per år.

LÄS MER:Gärna elfärja – men det måste bli en bra investering

– Vilket är cirka en tredjedel av alla utsläppen från kommunens verksamheter.

Röd flagg

I sin interpellation till kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S), skriver Pierre Rehnlund om rapporten från FN:s klimatpanel IPCC.

ANNONS
Elektrifiering av färjan kan bli aktuellt först om tre-fyra år. Arkivfoto: Karina Hansson
Elektrifiering av färjan kan bli aktuellt först om tre-fyra år. Arkivfoto: Karina Hansson

LÄS MER:Klimatrapportens budskap är tydligt: vi måste tänka om nu

– FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att rapporten ska tolkas som röd flagg för mänskligheten och att resultaten ska ses som en dödsstöt för användningen av fossila bränslen. Att vänta i 10 år med att ta bort fossilt bränsle för färjan innebär att ytterligare 3 650 ton koldioxid släpps ut och driver på klimatförändringarna. Detta får absolut inte ske, anser Pierre Rehnlund, som inte är ensam om sina åsikter, av namninsamlingar att döma.

LÄS MER:Lyckad namninsamling för eldrift av Marstrandsfärjan: ”Bra gensvar”

– Det finns eldrift idag och här kan vi inte sakta maka oss framåt. Istället måste vi redan nu spurta för att komma i mål i tid, säger han.

Pierre Rehnlund (L). Arkivfoto: Charlotte Gad
Pierre Rehnlund (L). Arkivfoto: Charlotte Gad

LÄS MER:Kom igen nu, Kungälvs kommun – visa att ni tar klimatfrågan på allvar!

Vill ha svar

Frågorna Pierre Rehnlund ville ha svar på vid torsdagskvällens kommunfullmäktige var om det pågår en projektering för en elektrifierad färjeförbindelse, hur tidsplanen ser ut i sina olika delar och när eldrift kan bli en realitet för Marstrandsfärjan.

Elfärja om tre år

Enligt kommunstyrelsens ordförande Miguel Odhner (S) har en förstudie gjorts kring en elektrifiering.

– Vår ambition är att ha en elfärja på plats om tre eller kanske fyra år, men det förutsätter att Västra Götalandsregionen tidigarelägger sin finansiering och det är något vi arbetar med, säger Miguel Odhner.

ANNONS