Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lena Järvholm i Vävra köksträdgård. Bild: Katarina Berg
Lena Järvholm i Vävra köksträdgård. Bild: Katarina Berg

Lena i Vävra – den personliga grönsaksbonden

Lena Järvholm i Vävra vill vara folks personliga grönsaksbonde.
I år har hon tagit steget från självhushåll till gårdsförsäljning en gång i veckan.

Lena kommer ursprungligen från Karlskrona men det var när hon pluggade i Göteborg som hon träffade maken Stefan. För nio år sedan flyttade paret till Vävra och har tillsammans barnen Tage och Maj.

– Vi ville bo lantligt och jag är verkligen jätteglad att vi hamnade just här, säger 37-åringen, som tidigare arbetade som beteendevetare men sadlade om efter att ha drabbats av en utmattningsdepression.

– Jag prioriterade arbetet över min egen hälsa och vad jag faktiskt ville göra i livet och det tvingade mig att tänka om, berättar hon.

Aubergine i växthuset. Bild: Katarina Berg
Aubergine i växthuset. Bild: Katarina Berg

Aubergine och tomatillo

Klimatångest och ett stort odlingsintresse sedan barnsben styrde in Lena på en helt ny bana i livet, och nu jobbar hon heltid som grönsaksbonde i Vävra Köksträdgård, som hon kallar sin verksamhet.

– Jag satte igång och byggde upp allt och det har blivit så himla bra, konstaterar hon och visar runt i det 90 kvadratmeter stora växthuset, som rymmer allt från en massa fina tomater och bönor till den lite mer exklusiva auberginen, physalis och tomatillo, som används mycket i det mexikanska köket.

– Man kan säga att jag både är grönsaksproducent och livsmedelsföretagare eftersom jag förädlar en del av mina grödor. Jag har till exempel gjort en inlagd chili som har blivit väldigt populär, berättar Lena.

”På sikt behöver jag mer frilandsbäddar”. Bild: Katarina Berg
”På sikt behöver jag mer frilandsbäddar”. Bild: Katarina Berg

Förstå värdet i grönsakerna

På de 120 kvadratmeter stora frilandsbäddarna odlar hon olika sorters lök, en massa sorters kål, sallad, två olika sorters broccoli, bondbönor, vaxbönor, sockerärtor, squash, musselsquash, mangold, fyra sorters pumpa, rotselleri med mera.

– Jag skördar ganska mycket på beställning och kunderna får följa med ut i landet och välja vilken sort de tycker ser finast ut, säger Lena, som vill att människor ska komma hit och se hur det odlas, prata med henne och förstå värdet i grönsakerna.

Mangold. Bild: Katarina Berg
Mangold. Bild: Katarina Berg

Viktigt med närodlat

– Jag brukar säga att jag odlar med största möjliga omsorg om planeten, människorna och den biologiska mångfalden och jag delar jättemycket av mitt arbete på sociala medier. Jag vill så gärna lära ut varför det är viktigt att äta närodlat och jag vill dela med mig av min entusiasm och odlingsglädje, säger hon.

Musselsquash. Bild: Katarina Berg
Musselsquash. Bild: Katarina Berg

Prenumeration på grönsakskassen

Gårdsförsäljning kommer hon att ha varje torsdag oktober ut. Sedan väntar välförtjänt vila efter en intensiv arbetsperiod.

Har du planer på att expandera framöver?

– Jag skyndar långsamt men tankar finns på att utöka frilandsodlingen. Och nästa år kommer jag att börja med prenumeration på grönsakskassen, berättar Lena Järvholm.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.