Legendariska bufférestaurangen försatt i konkurs

Vid månadsskiftet försattes Kungälvsrestaurangen Tai Lee i konkurs.
– Det är jättetråkigt. Men det gick inte längre. Vi hade inte råd, säger ägaren Michelle Tang till KP.

ANNONS
|

Ett meddelande om semesterstängt är fäst på dörren till den igenbommade restaurangen på Nytorget. Ryktet om konkurs har florerat ett tag.

– Det stämmer. Vi ansökte om konkurs för tre dagar sedan, bekräftar Michelle Tang, som drivit den legendariska bufférestaurangen fram tills nu.

”Vi hade inte råd

– Det gick inte längre. Vi hade inte råd. När pandemin kom fick vi stöd från staten men när stödet upphörde så klarade vi oss inte längre. Kunderna försvann med pandemin och de kom aldrig riktigt tillbaka efter det. Många har fått nya vanor och går inte ut och äter längre, säger hon.

Mors dag blev spiken i kistan. Gästerna var avsevärt färre den söndagen än normalt.

ANNONS

– Det brukar vara vår bästa dag på hela året med en omsättning på mer än 80 000 kronor. I år hade vi bara en liten del av det. Då insåg vi att vi nog inte skulle klara av att driva restaurangen länge till.

Michelle Tang och hennes man köpte Tai Lee 2015. Då var det en lukrativ verksamhet som omsatte över en miljon kronor varje månad.

Kniven mot strupen

– Det var verkligen wow! Det gick så bra, trots konkurrens från KC. Men efter pandemin rasade det totalt. Vi varslade sju i personalen och hade bara möjlighet att behålla fem.

Sedan dess har det varit kniven mot strupen för paret. För att täcka upp det ekonomiska tappet och rädda finanserna gick de in med egna pengar. De lånade också av familjemedlemmar, lån som de nu betalar tillbaka på.

– Man mår verkligen dåligt av en konkurs, säger hon.

Michelle Tang tror egentligen att det var en tidsfråga innan de hade tvingats slå igen.

Nya vanor efter pandemin

– Kexfabriken flyttar snart och vi hade många lunchgäster därifrån. Och Fars hatt gick också i konkurs, så tyvärr är det väl åt det hållet det går. Det är svårt att överleva i vår bransch. Take away-ställen klarar sig mycket bättre verkar det som, folk har fått andra vanor efter pandemin.

Michelle Tang och hennes man driver också en restaurang i Göteborg som har överlevt även efter pandemin. Och så har Michelle en redovisningsbyrå som hon arbetar parallellt med.

I veckan kommer inventarierna från Tai Lee att säljas ut på auktion. Det är med viss sorg som hon konstaterar att de var tvungna att stänga.

– Det är jättetråkigt. Vi ville vara kvar men vi hade inte råd. Då hade vi blivit bankrutta.

LÄS MER:Så har lunchrestauranger klarat pandemin – läget har betydelse

LÄS MER:Krögaren om nya spritförbudet: "Vi kommer att tappa jättemycket"

LÄS MER:Skenande priser på råvaror slår hårt mot Kungälvs restauranger

ANNONS