Utgrävningar i borggpården.
Utgrävningar i borggpården. Bild: Ronja Wigartz

Lavettplats hittad vid utgrävning på borggården

Under en tid har man genomfört arbeten med dränering inne på fästningen. Och då har man hittat rester av en batteriplats som man tror är från 1600-talet.

ANNONS
|

Det var när man skulle dränera inne på borggården nedanför Nedre platt som man hittade en lavettplats för en kanon.

Fyndet har dokumenterats tillsammans med arkeologer från Lödöse museum och personal från Statens fastighetsverk som äger fästningen.

– När man började gräva hittade man en batteriplats som låg tre decimeter under jorden. Det är ett stenfundament där lavetten som håller kanonen och skyttarna har stått, säger Ulf Karmark, från Mariebergs gård, som driver Bohus fästning.

Matavfall, dryckesglas och en krossad kanon

På Lödöse museums Instagram kan man läsa att arkeologerna även hittat stora mängder med matavfall. I avfallet har man hittat rester av djurben men också dryckesglas, keramik och kritpipor och mynningen från ett stort kokkärl av järn.

ANNONS

Arkeologerna skriver att man tror att fynden härstammar från 1600-1700-tal och att det visar att man tillagat och ätit mat ute på borggården vid den tiden. Man har även hittat fynd av strid i form av en krossad kanonkula.

Enligt Ulf Karmark har man hittat benrester från lite allt möjligt. Ett lårben har gått i väg på analys.

– Är det ett människoben kommer man göra en kol-14-test på det för att se hur gammalt det är. Det folk inte vet är att det råder gravfrid på hela fästningsholmen och att det är massgravar överallt efter alla krig inne på området.

Flera stengolv hittade

Samtidigt har man hittat flera gamla stengolv bestående av gatstenar och tegelstenar, enligt Ronja Wigartz på Lightray som sköter sociala medierna för Bohus fästning.

Hon säger även att man ska göra lite mer arkeologiska arbeten och att det är sällan eller i stort sett aldrig som man gjort arkeologiska utgrävningar på fästningen.

– Men nu behövde det dräneras och då fick fick tillstånd att göra det för att inte fästningen ska ta mer skada.

Går att se lavettplatsen

Delar av det utgrävda området kommer att döljas igen. Men själva stenfundamentet kommer att visas även i framtiden.

– Det kan vara kul att veta att det är helt öppet nu och att man kan gå och kika på hur det ser ut. Det är väldigt spännande att se, säger hon.

Själva stenfundamentet kommer vara avspärrat men fullt synligt fram tills man gräver igen. Då kan man gå upp på Nedre platt och titta på batteriplatsen från bron.

ANNONS