Larm om fågelinfluensa oroar äggproducenter

Flera fall av fågelinfluensa har rapporterats i Kungälv i sommar. Det oroar äggproducenter i området.
– Vi planerar för det värsta och hoppas på det bästa.

ANNONS
|

Under hela sommaren har flera fall med sjuka vildfåglar rapporterats in till Fågelcentralen i Kungälv.

– Det rör sig främst om sjöfåglar som har betett sig avvikande. De har verkat apatiska eller har gått runt eller simmat i cirklar, vilket kan vara tecken på fågelinfluensa. För ett tag sedan fick vi in en pilgrimsfalk som dog och där fågelinfluensa konstaterades senare, säger Sofie Jonasson som är viltrehabiliterare på Fågelcentralen i Kungälv.

Mot bakgrund av larmet om ökad smitta drar många äggproducenter öronen åt sig.

– Vi är oroliga för nya utbrott och bara väntar på att det ska hända. Det känns fruktansvärt jobbigt, säger Maria Johansson som äger och driver Björröds ägg i Kode.

ANNONS

Alltid orolig för utbrott

Att fågelinfluensa slår till och sprider sig under sommarhalvåret är ovanligt, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) på sin hemsida. Man skriver också att områden längs med västkusten är särskilt drabbade av ökad dödlighet bland vilda fåglar.

Den variant av fågelinfluensa som nu sprider sig drabbar i stort sett bara fåglar och risken att människor smittas bedöms som mycket låg. Jordbruksverket skriver på sin hemsida att det just nu inte finns några högriskområden och restriktionszoner i Sverige.

– Vi är vaksamma och följer utvecklingen noga. Vi går igenom smittskyddsregler och de åtgärder vi kan vidta ifall det blir ett utbrott och spärra av gården ifall det behövs. Vi jobbar ju alltid med smittskydd, det är en del i vårt arbetet och är inget nytt.

Osäkert läge

Äggproducenten Martin Gustafsson i Solberga har en gård med cirka 400 höns.

– Som äggproducent lever man alltid med oron för utbrott av fågelinfluensa. Det enda man kan göra just nu är att hålla koll och se vad som händer, säger han.

Emilie Kjellberg i Hålta har en liten hobbyverksamhet med produktion av vaktelägg. Hon har haft vaktlar sedan 2018 och säljer äggen via en gårdsbutik och en REKO-ring som hon administrerar. Hon skulle gärna utöka produktionen men som läget har varit den senaste tiden har hon inte vågat satsa.

– Blir det ett utbrott och fåglarna smittas så måste vi ju slakta allihop. Läget är för osäkert just nu för att bli större. Nu säljer jag i mindre sammanhang och då fungerar det inte att ha ägg emellanåt. Men om jag levererar till restauranger eller andra större köpare så måste det vara mer stabilt. Nu är det för mycket upp och ner, säger Emilie som tillsammans med bonusdottern Nima visar runt i voljärerna där vaktlarna lever.

Har en plan

Vid utbrott har de möjlighet att följa restriktioner ifall fjäderfän får utegångsförbud. Men hon oroar sig också för fåglarnas välbefinnande vid restriktioner då de måste leva inomhus.

– Vi har en plan och har förberett allt. Jag köper inga fåglar, i stället köper jag ägg som kläcks här. Det minskar också risken för smitta. Vi kan ha fåglarna inomhus. Men de mår ju bättre när de får vara ute. Sist som restriktioner gällde så hade vi fåglar som var inomhus hela sina liv, vaktlar blir inte så gamla, högst två år. Man vill ju att de ska ha det så bra som möjligt under den tiden.

Liksom andra producenter följer hon nu informationen från Jordbruksverket och tar höjd för att allt kan hända.

– Vi planerar för det värsta och hoppas på det bästa.

LÄS MER:Ökad risk för fågelinfluensa - höns får utegångsförbud

LÄS MER:Flera fall av misstänkt fågelinfluensa i Kungälv – ny våg befaras

LÄS MER:Fågelinfluensan sprids med rekordfart på västkusten

ANNONS