Arkivfoto
Arkivfoto

Larm om att ungdomar eldat på Nordmannatorget

Polisen har fått larm om att det eldats på Nordmannatorget i Kungälv flera några gånger i veckan.
– Vi vet att det är stökigt ibland på platsen, men sett över tid har faktiskt skadegörelsen minskat, säger Thomas Hermansson, enhetschef på Trygga ungdomsmiljöer i Kungälv.

ANNONS

På måndagskvällen kom en anmälan in om att det ska ha eldats på torget utanför Kastalakyrkan i Komarken. Och det är inte första gången som polisen fått larm om eldning.

– Det är ungdomar som har tänt eld på skräp mellan borden. Sedan handlar det om nedskräpning också, så mycket att det motsvarar en stor soppåse, säger Lars Berntsson, förundersökningsledare på polisen i Kungälv.

Skapar trygghet

De senaste veckorna har det också kommit larm om att ungdomar skjutit raketer vid Normannatorget, och vårdcentralen Älvpraktiken har vid flera tillfällen fått sina rutor krossade.

LÄS MER:Tredje skadegörelsen på en månad på Älvpraktiken

Thomas Hermansson på Trygga Ungdomsmiljöer känner inte till att det eldats men han är medveten om att det är stökigt på Nordmannatorget av och till.

ANNONS

– Det har skett en del skadegörelse på platsen, säger han. Vårt jobb är att ta reda på vad det är som ligger bakom, om det till exempel handlar om missnöje eller rastlöshet. Själva brottet ligger ju på polisens bord. Vår uppgift är att möta ungdomarna, bekämpa oro och skapa trygghet.

Trygga ungdomsmiljöer arbetat på tre plan. Under terminerna är de ofta ute i skolorna under dagtid. På kvällarna finns de på plats på fritidsgårdarna och dessutom arbetar de uppsökande ute på gatorna.

Statistiken visar en nedgång

Under sommarmånaderna ersätts arbetet i skolorna med sommaraktiviteter av olika slag, exempelvis graffiti, utflykter och Laserdome. Arbetet kvällstid fortsätter dock som vanligt och Trygga ungdomsmiljöer kommer röra sig ute på stan sammanlagt 70 kvällar under sommarlovet.

Under sommarlovet kan det ofta bli stökigt, men enligt Thomas Hermansson har det blivit mycket lugnare i Kungälv.

– Vi har statistik på all skadegörelse och sett över en tioårsperiod har stöket minskat, säger han. Eftersom vi samarbetar med andra aktörer som skola, föräldrar, socialtjänst, polisen och civilsamhället har vi lättare att hålla en gemensam linje och sätta in de insatser som behövs.

LÄS MER:Ungdomar sköt raketer och stökade runt vid kyrka

LÄS MER:Kommunens trygghetskameror kraftigt försenade

ANNONS