Sofia Lindahl, kommunikationschef för Trafikverkets förarprov.
Sofia Lindahl, kommunikationschef för Trafikverkets förarprov. Bild: Trafikverket

Lång kö till förarprovet: ”Många kommer för tidigt”

Just nu kan det vara upp till ett halvårs kö eller längre för att få köra upp för B-körkort. Trafikverkets uppmaning för att korta kön: kom förberedd, planera din utbildning och testa dina kunskaper innan uppkörning.

ANNONS
|

I många storstadsregioner är det långa köer just nu för att få köra upp för körkort. I dagsläget kan det ta upp till fyra-fem månader eller längre innan man kan få en tid för förarprov när det gäller B-körkort. Normalt brukar det ta två-tre månader.

– Kunskapsprov kan man göra samma veckan om man så vill, och till uppkörning för AM-körkort är det inga köer alls, säger Sofia Lindahl, kommunikationschef för Trafikverkets förarprov.

Men när det gäller att få tid för förarprov för B-körkort är det värre. Och en av orsakerna till att köerna är långa är att många kommer oförberedda till både kunskapsprovet och uppkörning.

ANNONS

– Man måste vara väl förberedd om man ska klara det på första försöket. Men dessvärre kommer många lite för tidigt, och misslyckas och måste boka omprov och det bygger på köerna.

Privatister är ofta inte körklara

Ett problem är enligt Sofia Lindahl att ungefär 70 procent av dem som bokar uppkörning är privatister och de bokar prov och uppkörning själva och att de inte alltid är färdiga för uppkörning då.

– Vi ser att de som tagit lektioner via en körskola i betydligt högre grad klarar uppkörningen än vad privatisterna gör, säger Sofia Lindahl.

Så hennes tips för att slippa lägga mycket tid och pengar på omproven är att man går en bra utbildning och om man kört privat att man den sista tiden gör en utbildningskoll med en körskola för att se om man är färdig för provet.

– Vår uppfattning är att man kommer för tidigt. Man fattar inte vilken nivå det krävs. Det handlar om trafiksäkerhet och det är livsviktig kunskap. Körkort är inget man betar av och kan fixa lätt som en plätt, det är livsviktigt för alla som befinner sig i trafiken, säger Sofia Lindahl.

Boka tid månader i förväg

Ett annat tips hon vill skicka med är att man kan boka tid för uppkörning elva månader i förväg, vilket gör att man kan boka tiden redan när man börjar övningsköra.

– Om jag vet att jag är 18 i september kan man lägga upp en plan och planera sin utbildning och boka kunskapsprov och förarprov redan nu, flera månader i förväg. Då övningskör man länge innan och får den mängdträning som krävs. Och har ett måldatum att sikta mot. Det handlar lite om att motverka bilden av att boka körkortstid är att som att boka en klipptid på stan, det är viktigare än så.

Även pandemin har påverkat tillgängligheten för att göra förarprovet. Trafikverket tar in färre i lokalerna när man skriver kunskapsprovet och mellan förarproven ska bilarna städas och vädras ordentligt.

– Och sedan i går, måndag, har vi infört att den som tar förarprovet ska ha munskydd igen. Och instruktörerna har munskydd och visir, säger Sofia Lindahl.

ANNONS