Arkivfoton
Arkivfoton Bild: Shutterstock

Läkare misstänks ha stulit narkotikaklassade tabletter

En läkare på Kungälvs sjukhus misstänks ha stulit narkotikaklassade tabletter på jobbet. Mannen erkänner att han tagit två tabletter, inte en hel karta. Nu är han åtalad för grov stöld.

ANNONS

I början av augusti förra året upptäckte en sjuksköterska att det saknades tabletter i ett låst medicinskåp. Vid kontrollräkning kunde det konstateras att en karta, bestående av 14 tabletter Oxynorm saknades.

Oxynorm är ett starkt smärtstillande narkotikaklassat läkemedel som är beroendeframkallande.

Vid kontrollen av vem som öppnat det låsta medicinskåpet var det bara en person som loggat in mellan kontrollräkningarna, den nu åtalade läkaren.

Hade kraftig smärta

Läkaren har erkänt att han tagit två kapslar från en karta, men inte fler. Han säger att han sedan länge haft kraftig smärta och att han själv har samma medicin utskriven. Han brukar inte ta den, men den här aktuella dagen var smärtan extra stark och då ska han ha frågat om det fanns smärtstillande och blivit hänvisad till skåpet med läkemedel.

”Egentligen har jag inte behov av att ta eller stjäla men jag hade så hög smärta och det hjälpte”, säger han i förhör.

Mannen åtalas nu för grov stöld. Åklagaren anser att handlingen ska bedömas som grov då läkaren utnyttjat sin anställning som läkare för att komma åt tabletterna.

Händelsen är även anmäld till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Mannen, som är i 60-årsåldern, har varit avstängd från arbetet på Kungälvs sjukhus sedan den misstänkta stölden uppdagades.

ANNONS