Även om covid-19-paitenterna blivit färre de senaste veckorna är det ett fortsatt högt tryck på vården. Arkivbild.
Även om covid-19-paitenterna blivit färre de senaste veckorna är det ett fortsatt högt tryck på vården. Arkivbild. Bild: Robin Aron

Lägsta sjukvårdstrycket på två månader – knapp minskning av coronafall

Trycket på sjukvården i Västra Götaland fortsätter minska. Samtidigt håller sig antalet nya covid-19-fall på en något lägre nivå än tidigare. Trots glädjebeskeden är det dock fortsatt långt till ett normalläge.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Förra veckan upptäcktes 5 316 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det motsvarar en minskning med tre procent mot veckan innan. Utvecklingen som då började synas fick Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, att vara hoppfull.

– Väldigt mycket talar för att vi är på väg in i en nedgång, sade han till GP i torsdags.

Tydlig nedgång av covid-19-patienter

Ser man till de svårt sjuka personerna, i behov av inneliggande sjukhusvård för covid-19, är nedgången redan här. På tisdagsförmiddagen vårdas 284 covid-19-patienter på regionens sjukhus, vilket är den lägsta noteringen sedan 5 mars.

Nedgången för sjukvården totalt sett har varit stadig i snart två veckor, men inom intensivvården syns ännu inte samma utveckling. Där vårdas 68 covid-19-patienter på tisdagen.

Motsvarar åtta vårdavdelningar

Totalt sett är det fortsatt långt ifrån ett normalläge för sjukhusen. Trycket är fortsatt högt för bland annat Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Siffrorna blir lätt en normalitet. Man får inte glömma att antalet inlagda just nu motsvarar nästan åtta vårdavdelningar, som ska drivas utöver sjukhusets ordinarie verksamhet, säger Mathias Malm, bemanningsansvarig på Sahlgrenska till magasinet Sahlgrenskaliv.

ANNONS