L i opposition med SD – ratar tidigare samverkanspartners

En inbjudan från UP, V och C nobbades nyligen av Liberalerna i Kungälv. Istället väljer den tidigare starkt SD-kritiska Elisabeth Mattsson och hennes parti att gå in i en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

ANNONS
|

Beslutet förvånar en del av oppositionen, eftersom Liberalernas gruppledare Elisabeth Mattsson tidigare har uttryckt skarp kritik mot att hennes parti har öppnat upp mot SD.

– Det var lite oväntat med L, SD och KD när det fanns ett alternativ för Liberalerna. När vi i Centerpartiet blev utbytta mot Miljöpartiet i den styrande alliansen så fanns en möjlighet till två jämnstora oppositionsblock, med en större spridning på viceordförandeplatserna, konstaterar avgående samhällsbyggnadsrådet Ove Wiktorsson (C).

Ny politisk inriktning

Istället för 15 mandat vardera i kommunfullmäktige blir det nu 19 mandat för L, SD och KD och 11 mandat för C, UP och V.

ANNONS

– Jag tycker att det är väldigt anmärkningsvärt att Elisabeth Mattsson går med på att samverka med SD, med tanke på hennes historia och att hon aktivt har jobbat emot den här sortens ideologi, säger Vänsterpartiets gruppledare Erik Andréasson och konstaterar att han och partiet beklagar att L har ingått en valteknisk samverkan med KD och SD.

– Vi i Vänsterpartiet har samarbetat med Liberalerna i åtta år, så vi ser att det här är en ny politisk inriktning när de väljer att gå till SD, istället för att fortsätta samverka med sina gamla samverkanspartners, säger Erik Andréasson.

Intern pajkastning

En kritik Elisabeth Mattsson betecknar som ”ren pajkastning”.

– Efter valet bjöd vi in Vänsterpartiet men det var inte så intressant för dem, de ville inte ha med liberalismen att göra. Det var glasklart och de har helt vänt oss ryggen, säger hon.

Kan du förstå att en och annan höjer på ögonbrynen över att du och Liberalerna öppnar dörren för SD?

– Mitt parti har sagt med en överväldigande majoritet att vi ska göra detta och jag har också röstat för. Det handlar om valteknik och vi gör det här för att vi ska kunna bli en opposition som ska kunna bedriva en liberal politik. Nu säkrar vi att L har en stark röst i Kungälv, säger Elisabeth Mattsson och tillägger att:

– När det blir kaos i oppositionen ser jag inget motsatsförhållande i att vi inom L får så bra positioner som möjligt. När S och M går ihop ytterligare en mandatperiod, måste vi göra vad vi kan för att inte drunkna.

Rörelsen ett hot

Elisabeth Mattsson (L) var en av dem som i april förra året röstade nej till förra partiledaren Nyamko Sabunis linje, om att ingå i en borgerlig regering med stöd av SD.

Till KP sade hon då att hon inte ville öppna några dörrar för det hot som hon betecknar 88-rörelsen: ”...året då SD bildades och Centerpartiet sprack och lämnade i landsvägsdiket efter sig en brun Sjöbo-falang som sedan länge sugits upp av just SD. Denna 88-rörelse som vi ser i Sverige har sin motsvarighet i alla liberala demokratier – Nationella fronten i Frankrike, AfD i Tyskland, Lag och rättvisa i Polen och så vidare.”

Ska vara stridbar

I samma artikel menade hon att Sverigedemokraterna har utsett liberalismen till sin huvudfiende: ”...vi måste vara tydliga med att vi inte förhandlar med Sverigedemokraterna och det gör mig ont att partistyrelsens majoritet inte kan se att mycket stora delar av det liberala partiet faktiskt vill ha klara besked om att dörren till SD är stängd och låst och att nyckeln är slängd.”

Idag säger hon till KP:

– Jag kommer att vara stridbar i alla frågor som inte är liberala.

Stark opposition

Enligt ett pressmeddelande som gick ut under måndagseftermiddagen, kommer Victoria Dahlqvist (SD) att nomineras till vice ordförande i kommunfullmäktige och Gun-Marie Daun (KD) till oppositionsråd.

I pressmeddelandet kommenterar Victoria Dahlqvist den valtekniska samverkan med L och KD så här: ”Sverigedemokraterna är positiva till att vi nått en proportionell valteknisk samverkan med Kristdemokraterna och Liberalerna. Den ska lägga grunden för en stark opposition, där vi delar viljan om att byta ut majoriteten som nu tillsammans med Miljöpartiet består av än fler socialister.”

Granska majoriteten

Kristdemokraten Gun-Marie Daun kommenterar samarbetet med följande ord: ”Min förhoppning är att vi på bästa sätt ska kunna granska och syna majoritetens arbete de kommande fyra åren, detta är vår primära uppgift. Samtidigt kommer vi att presentera och visa andra politiska inriktningar.”

Liberalen Elisabeth Mattsson:” Vi går samman i en valteknisk samverkan för att vara en del av en tydlig opposition som på så sätt kan utse sina egna platser och slippa vara beroende av lottning. På detta sätt får alla tre partier en stabil plattform att driva opposition utifrån våra partiers politik.”

LÄS MER:Gamla centerdistriktet har blivit SD:s starkaste område

LÄS MER:C dumpades av S och M: ”Det handlar om makt”

LÄS MER:Besvikelse och frustration hos KD, L och SD

ANNONS