Lättlärd trotjänare toppar listan

För andra året i rad ökar antalet hundägare i kommunen. I Kungälv fanns 4 220 registrerade hundar 2020. Det är en ökning med 433 hundar jämfört med 2019. Och i topp är en gammal trotjänare – schäfern är populärast, tätt följd av Golden retriever och labrador.

ANNONS
|

Skaffa hund-trenden startade i samband med att allt fler jobbade hemifrån och den håller fortfarande i sig. Under 2020 fick Kungälv ett tillskott på inte mindre än 433 nya hundar.

Även i början av 2021 syns vi en ökning av hundägandet – hittills i år har 23 700 nya hundar registrerats i hela landet. Fram till i april i år finns det 1 005 000 registrerade hundar.

– Hemarbete har möjliggjort för många att skaffa hund och vissa blir kanske hundägare för första gången. Hundar är fantastiskt sällskap, men det är också viktigt att tänka på att de behöver massor med uppmärksamhet och förtjänar både fysisk aktivitet och mental stimulans, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på If i ett pressmeddelande

ANNONS

Det totala antalet registrerade hundar i Kungälv har ökat, från 3 954 hundar år 2019 till 4 220 under 2020.

Populäraste hundraserna i Kungälv
Bild: Rickard Hultin

1. Schäfer

0
En schäfer är en lättlärd, väldresserad och arbetsvillig hund som passar bra i barnfamiljer. Den behöver dock en ledare och det är bra att som ägare ta den rollen direkt annars tar schäfern över. Den som skaffar sig en schäfer måste vara beredd på att den behöver stimulans och vägledning. En schäfer som mår bra är en trogen, lojal och lätt att leva med.
Populäraste hundraserna i Kungälv
Bild: Michael McPhee

2. Golden retriever

0
Golden retriever är en riktig familjehund som är anpassningsbar och vänlig. Den är lättlärd och smidig men behöver motion och gillar att delta i familjeaktiviteter. Det är en utmärkt första hund och den är vänlig mot barn och andra hundar. Hundrasen älskar att bada och dra och bära saker med munnen.
Populäraste hundraserna i Kungälv
Bild: Jacek Proszyk

3. Labrador retriever

0
Även labradoren anses vara en perfekt familjehund och en bra första hund. Den kräver dock daglig motion och är en glad hund som är tålmodig mot alla.
Gillar att vara med på allehanda aktiviteter men kan lätt gå upp i vikt då den är rätt matglad. Den gillar att vara lös och få springa fritt och älskar att apportera.
Populäraste hundraserna i Kungälv
Bild: Pixabay

4. Chihuahua långhårig

0
Kan bli nervös och gläfsig om den inte tränas i socialt umgänge. Kommer att skapa band till max en eller två personer. Den kan vara orolig i umgänget med barn, främlingar och andra sällskapsdjur men älskar att hänga med andra chihuahuaor. Kan sprudla av energi men behöver ingen omfattande motion förutom att rastas ett par gånger dagligen. Bör rastas med sele istället för koppen på grund av känslig luftstrupe.
Populäraste hundraserna i Kungälv
Bild: Quang Nguyen Vinh

5. Chihuahua korthårig

0
Samma här: Kan bli nervös och gläfsig om den inte tränas i socialt umgänge. Kommer att skapa band till max en eller två personer. Den kan vara orolig i umgänget med barn, främlingar och andra sällskapsdjur men älskar att hänga med andra chihuahuaor. Kan sprudla av energi men behöver ingen omfattande motion förutom att rastas ett par gånger dagligen. Bör rastas med sele istället för koppen på grund av känslig luftstrupe.
Populäraste hundraserna i Kungälv
Bild: Heidi Meborg

6. Staffordshire Bullterrier

0
En kraftfull hund som behöver träning från tidig ålder. Gillar att vara med på allt som händer och är social, aktiv, positiv. I den analys som gjorts av rasens mentalitet av Svenska kennelklubben är aggressioner eller uttalade rädslor ovanliga. Staffordshiren anses vara en ”social och lekfull hund med ett visst mått av nyfikenhet”.
Gillar bus och lek och bör få daglig motion om minst en timme.
Populäraste hundraserna i Kungälv
Bild: Alexander Nadrilyanski

7. Rottweiler

0
Är en trofast och otrolig lojal hund mot sin ägare och en vakthund. Men rasen behöver tidig social träning för att bli en väluppfostrad vuxen hund. Hundrasen lämpar sig inte för ovana hundägare. Får den inte daglig motion på minst två timmar annars kan den uppvisa beteendeproblem.
Populäraste hundraserna i Kungälv
Bild: Jens Mahnke

8. Fransk bulldog

0
En levnadsglad och tillgiven hundras som många gånger kan vara lite övermodig och tro att den är mycket större än den är i förhållande till andra hundar. Kräver inte hysteriskt mycket motion då den kan drabbas av överhettning och andningsproblem på grund av sitt platta ansikte.
Populäraste hundraserna i Kungälv
Bild: Aloïs Moubax

9. Border collie

0
Den optimala vallhunden som om den inte får tillräckligt med mental stimulans även börjar valla dina barn. En familjehund som alltid är uppmärksam, livfull och alert och alltid redo att arbeta men den kräver flera timmars fysisk motion dagligen – men även motion av hjärnan för att må bra. Får den inte det kan den börja göra rackartyg. Passar ägare med erfarenhet av hundar.
Populäraste hundraserna i Kungälv
Bild: James Frid

10. Jack russel terrier

0
Det här är en hund med stor personlighet, som är väldigt självständig. Den har ett tufft sätt och är ett kraftpaket i en liten hund. Den behöver intellektuell stimulans och massor av aktivitet för att må bra och den är en bra jakthund. En favoritsysselsättning är att gräva och har använts i rävjakt som så kallad grythund.

Källa: Purina

Populäraste namnen i bland Kungälvs 4 220 hundar.

1. Bella – 36

2 . Charlie– 32

3. Molly – 31

4. Ludde – 27

5. Alice – 24

Källa: Försäkringsbolaget If

ANNONS