Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Senaste veckan är första sedan ett tag tillbaka då Kungälvs sjukhus inte haft överbeläggning. Jacob Wulfsberg, chefsläkare på Kungälvs sjukhus, menar att det varit slitsamt för personalen. Kollage.  Bild: Christina Wagner/Västra Götalandsregionen
Senaste veckan är första sedan ett tag tillbaka då Kungälvs sjukhus inte haft överbeläggning. Jacob Wulfsberg, chefsläkare på Kungälvs sjukhus, menar att det varit slitsamt för personalen. Kollage. Bild: Christina Wagner/Västra Götalandsregionen

Lättad situation efter tunga veckor på sjukhuset – kritik från golvet om läget

Senaste veckan är första utan överbeläggning på Kungälvs sjukhus, efter flera tunga veckor. Sommarens höga söktryck till akuten var ledningen inte redo för och vårdpersonalen är kritisk till planeringen.

Under torsdagen låg endast en patient inlagd för covid-19 på Kungälvs sjukhus. I flera veckor har dock sjukhuset haft ett högt söktryck på akutmottagningen och överbeläggningar på vårdavdelningarna, vilket Kungälvs-Posten tidigare rapporterat om. Sedan början av veckan har de dock inte haft några överbeläggningar.

– Sista veckan har det funnits lediga platser, det är inte samma tryck som de senaste sex veckorna, säger Jacob Wulfsberg, chefsläkare på Kungälvs sjukhus.

Överbeläggningarna är en följd av högre söktryck på akutmottagningen jämfört med tidigare år. De har personal med hög kompetens vid akuten för att säkerställa att patienter blir inlagda på rätt vårdavdelning. Vad trycket beror på kan han inte svara på.

– Det har vi ingen bra förklaring till, det är flera sjukhus i Västra Götalandsregionen som känt av samma tryck. Det kan vara ett uppdämt sökbehov under senaste året och att det är semester, det är svårt att säga.

Analysen de gjorde inför sommaren beräknades på tidigare somrars söktryck som varit lägre än i år.

– Det är klart fler patienter som behöver vård. Det är en stor press för patientsäkerheten och arbetsmiljön. Det höga söktrycket kan till exempel leda till längre väntetider för patienten. Det är otroligt skönt att det inte är överbeläggning nu.

Till följd av överbeläggningarna har personalen behövt ta extra pass och förlänga de pass de redan har. Han poängterar att det är mycket slitsamt för dem.

– Det är väldigt hög belastning och det gör det tungt, och det är svårt att hitta vikarie när folk blir sjuka.

Personal har lyft problematiken

En sjuksköterska Kungälvs-Posten har pratat med berättar att hen har skrivit avvikelser för överbeläggningar nästan varje arbetspass. Problematiken med underbemanningen menar hen att personalen tidigare lyft på flera avdelningar, men inte känt att de fått gehör för några åtgärder.

– Vi visste hur det skulle bli och att det inte skulle gå.

Hen anser att beläggningen inte kan jämföras med förra året, då många var rädda för att söka vård som inte var för covid-19. Även sommarvikarierna är få och rekryteringen började först i maj, menar hen.

– Det är lite sent att komma på att det är semestrar vecka 24.

Hen menar att personalen inte orkar underbemanningen, vilket inte är bra för patientsäkerheten eller för arbetsmiljön. Personal säger upp sig och nya sjuksköterskor orkar inte arbetsbelastningen, menar hen.

– Man får hålla sig något flytande och göra så gott man kan, man får prioritera.

Svårt att hitta behörig personal

Jacob Wulfsberg menar att han inte kan kommentera att rekryteringen av vikarier ska ha börjat sent.

– Det är en HR-fråga, det är inte något jag kan säga något om.

Han menar dock att bemanningsplaneringen av cheferna har skett utifrån senaste årens data över inlagda patienter. Även bristen på sjuksköterskor är ett hinder för bemanningen.

– Folk måste ha semester och det är inte lätt att hitta ersättare för sjuksköterskor och undersköterskor.

– Det är inte det att man låter bli att anställa, utan det är svårt att få tag i folk.

Han menar att det alltid finns förbättringspotential, vilket de kan se över inför nästa år och dra slutsatser från sommaren.

– Överbeläggningarna är väldigt bekymmersamt och något vi försöker undvika.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.