Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Länsstyrelsen vädjar: Hjälp oss få bort invasiva växten

Jättebalsaminen kan tyckas vacker och ståtlig, men den orsakar stora problem för andra växter. Nu vädjar Länsstyrelsen till markägare att hjälpa till i kampen mot den invasiva arten.

Länsstyrelsen meddelar i ett pressmeddelande att man vill ta krafttag mot jättebalsaminen. De kommande dagarna skickas brev ut till ungefär 1 500 markägare som har växten på sina tomter.

– I det uppmanar vi markägare att göra vad de kan för att vi tillsammans ska bekämpa den här arten, säger Klara Jansson, samordnare för invasiva främmande arter, i pressmeddelandet.

Frukterna exploderar

Till skillnad från många andra invasiva arter är jättebalsaminen relativt enkel att bli av med, enligt Länsstyrelsen. Det går lätt att dra upp den med rötterna och växten i sig är ettårig. Frön som hamnar i marken kan också de bara gro under ett år.

Jättebalsaminen sprider sig fort och tränger undan andra växter i närheten. Enligt Länsstyrelsen exploderar frukterna vid beröring och frön kan då sprätta iväg flera meter.

– Vi vet att jättebalsamin finns på många fler platser än vad som rapporterats till Artportalen och vill uppmana alla att ta bort den från sin mark, oavsett om du får ett brev från oss eller inte, säger Alexander Frisborg, naturvårdshandläggare, i pressmeddelandet.

Uppmaningen: Rapportera in fynd

För att få bättre koll på var den invasiva växten finns uppmanar Länsstyrelsen alla som ser jättebalsaminen att rapportera in det till Artdatabanken, som drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet.

Ditt ansvar som fastighetsägare

Du ska:

• inte odla eller sprida invasiva arter på din fastighet som ingår i Europeiska unionens (EU) förordning om invasiva arter. Det gäller exempelvis Jättebalsamin och Jätteloka.

• bekämpa invasiva arter på din fastighet som ingår i EU:s förordning, exempelvis Jättebalsamin och Jätteloka.

Läs om vilka arter som ingår i EU:s förordning om invasiva arter här

• inte sprida invasiva växtarter som inte finns på EU:s förordning, exempelvis parkslide, blomsterlupin och vresros, utanför din fastighet.

• vara försiktig om du bestämmer dig för att bekämpa invasiva arter. Följ Naturvårdsverkets råd om bekämpning. Använd inte röjsåg eftersom den delar växten i små delar som sprids lätt.

Läs Naturvårdsverkets råd om bekämpning av invasiva arter här

Källa: kungalv.se

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.