Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktor Wallén. Bild: Lovike Cedervall
Viktor Wallén. Bild: Lovike Cedervall

Lämnade A-traktorn i Aröd- vill öka mångfalden i Lund

24-årige Viktor Wallén lämnade Aröd och började plugga historia i Lund.
Snart tar han över som chefredaktör och ansvarig utgivare för Sveriges äldsta studenttidning Lundagård.

– Väldigt läskigt men samtidigt spännande. Det är ett rejält arv att förvalta, konstaterar Viktor som är masterstudent i historia.

– Jag ska lägga på ett kol nu så att jag blir klar med min masteruppsats. De närmaste två åren kommer jag att jobba heltid med Lundagård. Första numret ska ut i slutet av augusti.

Fler röster

Att ta över rodret för en 101 år gammal anrik studenttidning innebär en hel del prestationsångest, konstaterar Viktor, som samtidigt är rejält taggad inför uppgiften.

– Jag känner att det är otroligt spännande att få utforska Lunds studentliv och låta röster som sällan hörs få komma till tals, säger han och berättar om sin agenda som chefredaktör.

Öppet för alla

– Lunds studentliv är väldigt homogent och vitt. För att få ett mer inkluderande studentliv måste fler röster lyftas. Vi behöver få in fler utrikesfödda i studentdiskussionen och göra så att universitetet är öppet för alla, säger Viktor som själv vet hur det känns att inte riktigt höra till.

– När man kommer hit och pluggar humaniora möter man ofta människor som har skolats in i det akademiska livet tack vare sina föräldrar. De sitter på ett enormt socialt kapital som varken jag eller många andra har, säger Viktor.

Föräldrar har uppmuntrat

Han har vuxit upp i Aröd, med en pappa som är egenföretagare inom motorrenovering och en mamma som jobbar som lärare.

– Båda har alltid varit tydliga med att det är viktigt att bilda sig och de har alltid uppmuntrat mig och mina två bröder på olika sätt.

Skaffade A-traktor

Under skoltiden var Viktor troligen den elev som bodde allra längst norr ut i kommunen, på gränsen till Stenungsunds kommun.

– Kollektivtrafiken är inte så utbyggd så man blev lite begränsad innan 15-årsdagen, när man kunde skaffa A-traktor som jag gjorde, berättar Viktor.

Eddie Meduza

A-traktorn var orange med svart huv. Att den också var försedd med stickers med Eddie Meduza och slogans som ”Riktiga män kör Volvo” upptäckte Viktor först när han kom hem med dyrgripen.

– Märkena var välklistrade så de fick sitta kvar, trots att jag aldrig var del av den kulturen. För mig var A-traktorn bara ett sätt att ta mig hemifrån och träffa kompisar, berättar han.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.