Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, kan konstatera att de nya fallen av covid-19 fortsätter minska. Bild: Thomas Johansson
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, kan konstatera att de nya fallen av covid-19 fortsätter minska. Bild: Thomas Johansson

Lägst antal nya coronafall på ett halvår i Västra Götaland

Smittspridningen av covid-19 fortsätter minska i Västra Götaland. Förra veckans notering över antalet nya fall är den lägsta på över ett halvår.

Under vecka 20 upptäcktes 3 646 nya fall i Västra Götaland. Det är den lägsta siffran på över ett halvår. Så pass få nya fall har inte upptäckts under en vecka sedan allhelgonaveckan, vecka 44, i fjol.

– Det är positivt att det fortsätter åt rätt håll. Nu gäller det att hålla ut och följa restriktioner och rekommendationer medan alltfler blir vaccinerade. Trots sjunkande smittotal är det dock fortfarande många som smittas. Alla måste fortsätta hjälpa till att bromsa smittan, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Lokala restriktioner till 6 juni

Smittspridningen har varit stor i regionen sedan den andra vågen inleddes, i slutet av oktober förra året. Nu börjar läget alltså ljusna.

Samtidigt finns fortsatt lokala restriktioner i Västra Götaland, som gäller till och med 6 juni, och är snäppet skarpare än Folkhälsomyndighetens nationella rekommendationer. Leif Dotevall betonar att det är viktigt att följa dem, för att smittspridningen ska fortsätta så snabbt som möjligt nedåt.

– Jag förstår att många vill återgå till att leva som innan pandemin. Men tyvärr är det fortfarande för tidigt. Risken för att smittspridningen åter ska öka när människor samlas tätt är fortfarande stor. Det finns sårbara grupper som ännu inte hunnit vaccinerats som kan drabbas hårt av denna sjukdom, säger Leif Dotevall.

Färre covid-19-patienter på sjukhus

Effekten av den minskade smittspridningen har börjat synas inom sjukvården. Antalet inskrivna patienter med covid-19 på sjukhusen har minskat tydligt de senaste veckorna, särskilt då färre personer över 60 år läggs in. Regionen bedömer att det bland annat beror på vaccinationen, som kommit allt längre.

Även inom intensivvården har antalet covid-19-patienter börjat minska.

– Läget är fortfarande ansträngt med stora konsekvenser för annan vård. Samtidigt är det givetvis positivt att allt färre blir sjuka och att trycket minskar. Nu gäller det att vi alla gör vad vi kan för att hjälpa utvecklingen på traven. Följ rekommendationerna och ta emot vaccinet när det blir din tur, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, i pressmeddelandet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.