Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Var noga med att hålla god uppsikt över dem du umgås med på stranden, det kan snabbt bli mycket folk. Bild: Moa Haltorp/Arkiv
Var noga med att hålla god uppsikt över dem du umgås med på stranden, det kan snabbt bli mycket folk. Bild: Moa Haltorp/Arkiv

Lägg undan mobilen på stranden

Lägg undan telefonen och använd flytväst flitigt. Det är några tips från Åsa Johansson från Bohus Räddningstjänstförbund.
– Oavsett om stranden är bevakad av badvakt eller livräddare är det fortfarande du som är ansvarig för ditt barn, säger Åsa Johnsson
Tänk på hur du parkerar

Det gäller att hålla extra koll på dem du har kring dig vid stranden. Det kan bli ett snabbt förlopp från att se barnen leka vid bryggan, till att som förälder behöva starta HLR på sitt, eller någon annans barn.

Åsa Johnsson är styrkeledare på Bohus Räddningstjänstförbund, BORF, och berättar om hur man kan undvika att vissa faror uppstår.

Åsa Johansson, styrkeledare på Bohusräddningstjänstförbund. Bild: Moa Haltorp
Åsa Johansson, styrkeledare på Bohusräddningstjänstförbund. Bild: Moa Haltorp

Lägg ifrån dig mobilen

Johnsson säger att det viktigaste är att lägga ifrån sig mobil, surfplatta eller bok. När ens barn är i och vid vatten måste man ha full uppmärksamhet.

– Oavsett om stranden är bevakad av någon form av badvakt eller livräddare, så är det fortfarande du som är ansvarig för ditt barn, säger hon.

Rörtångens badplats. Bild: Christina Wagner
Rörtångens badplats. Bild: Christina Wagner

Det allra säkraste är att alltid sätta på sitt barn en flytväst när de är vid stranden och på bryggor. Då sjunker inte barnet och man kan lättare få upp dem om de skulle ramla i.

En annan viktig sak att tänka på som vuxen, menar Åsa Johnsson, är att man inte ska överskatta sin simkunnighet. Det är svårt att bedöma avstånd på öppet vatten, och ibland ser ön i fjärran ut att ligga närmare än den egentligen gör.

En vädjan från Åsa Johnsson är att parkera vid badplatserna på ett sätt så att räddningstjänst och ambulans kan komma fram. Det är väldigt viktigt att parkera rätt vid badplatser, säger Åsa Johansson.

Parkera aldrig framför bommar som leder ner till badplatsen. Efter du parkerat, se till att vägen fortfarande är tillräckligt bred för att brandbilar och ambulans skall kunna passera

Det är också väldigt viktigt att ta reda på exakt vart man är.

– Ha en adress eller koordinater, för om du väl behöver larma så underlättar det om du har en plats. Det är en jättebra grej.

Åsa Johnsson påminner också om att det är lätt för vem som helst att gå en HLR-utbildning. Genom att googla kan man få fram många aktörer som utbildar i hjärt- och lungräddning och skaffa livsviktiga kunskaper som alla borde ha.

Räddningstjänsten hyr även ut flytvästar under hela sommaren.

Är det dyrt att hyra en flytväst hos er?

– Det kostar 20 kronor för en dag och 50 kronor för en vecka, så nej, inte så farligt.

I förrådet hos räddningstjänster finns flytvästar för alla. Bild: Moa Haltorp
I förrådet hos räddningstjänster finns flytvästar för alla. Bild: Moa Haltorp

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.