Peter Hvass, Lärarförbundet och Fredrik Dahlberg, Lärarnas riksförbund. Arkivfoton
Peter Hvass, Lärarförbundet och Fredrik Dahlberg, Lärarnas riksförbund. Arkivfoton

Lärarfacken befarar smittoexplosion i skolan

I lärarfacken är oron stor för vad som ska hända nu när eleverna är tillbaka i skolan. – Kommunen måste göra allt som går för att hindra smittspridningen, säger Lärarförbundets ordförande Peter Hvass.

ANNONS
|

Enligt Lärarförbundet borde Sverige göra som Norge och testa lärare och elever efter julledigheten.

– Vi uppmanar ansvariga i Kungälv att besluta att personal, elever och övrig personal testas för att göra allt för att säkra arbetsmiljön för lärare, verksamheter och kvalitén i undervisningen i förskolan och skolan, säger Peter Hvass.

Nationella regler

En åtgärd som inte är aktuell, enligt utbildningsrådet Anna Vedin (M), som hänvisar till att pandemibekämpningen styrs av nationella regler, restriktioner och rekommendationer.

– Det är viktigt att vi följer dem lokalt. Vi kan inte ha olika regler eftersom det då blir väldigt svårt att veta vad man ska följa, anser hon.

ANNONS

Ren barnpassning

Med en smittspridning som slår nya rekord, riskerar redan hårt ansträngda lärare en ännu högre arbetsbelastning, säger Lärarförbundets ordförande Peter Hvass.

– Redan innan jul och nyår var alla verksamheter kraftigt pressade av personalbrist eftersom sjuktalen sköt i höjden. Vissa dagar kunde nära en tredjedel av personalen vara sjukanmäld. Det kombineras med en skriande brist på vikarier. Vem vill jobba i den verksamhet som står för den effektivaste smittspridningen av coronaviruset idag?, undrar Peter Hvass, som varnar för att den ordinarie verksamheten i förskolan och skolan riskerar att ersättas med ren barnpassning och inställda lektioner, om smittan fortsätter att rusa.

Svårt undvika trängsel

I Lärarnas Riksförbund finns också en stor oro för en allt tuffare arbetsbelastning, när frånvaron ökar på grund av covidsmitta, väntan på provsvar, familjekarantän, vård av barn och andra sjukdomar.

– Sedan är vi förstås också oroliga för att någon ska bli allvarligt sjuk. Vi vet att smitta sprids i skolan eftersom det är svårt att undvika trängsel, säger föreningsombudet Fredrik Dahlberg.

Om smittkurvan inte bryts snabbt, ser han en klar risk för att lärare tvingas hoppa in och vikariera för varandra, med en alltför hög arbetsbelastning som följd.

– Den oron gäller framförallt grundskolan där vi har ett högre tillsynsansvar, säger Fredrik Dahlberg.

Måste prioritera

På gymnasiet och vuxenutbildningen finns en risk för inställda lektioner, som på sikt också ökar stressen på lärarna.

– Vi har idag uppmanat arbetsgivaren att ta ansvar för det här. Vi tycker att man måste prioritera väl och göra det som är allra viktigast i skolan och vänta med alla sidogrejer. Det är en åtgärd som kan minska arbetsbelastningen, menar Fredrik Dahlberg.

Borde det återigen bli möjligt med distansundervisning?

– Ja vi tycker det, om det finns behov för det. Skulle ett läge uppstå där man inte kan bedriva närundervisning alls, är det bättre att kunna undervisa på distans, säger Fredrik Dahlberg i Lärarnas Riksförbund.

”Distans hade varit bättre”, anser Amanda och Melvin på Ytterbyskolan.
”Distans hade varit bättre”, anser Amanda och Melvin på Ytterbyskolan. Bild: Katarina Berg

Säkrare med distans

Samma åsikt har eleverna Amanda och Melvin som går i nian på Ytterbyskolan.

De anser båda att det hade känts säkrare med distansundervisning nu när smittspridningen är så hög.

– Det kommer inte bli bättre om alla går runt och smittar varandra, anser Amanda.

Melvin påpekar att omikron även smittar vaccinerade personer och att läget känns osäkert just nu.

– Det är svårt att hålla distans i klassrummet och de löste det bra med distansundervisningen förra året, när de elever som ville och behövde det fick komma till skolan, säger han.

Är inte orolig

Dennis Gustafsson undervisar i spanska på Ytterbyskolan och tycker att det känns bra att vara tillbaka i skolan igen efter jullovet.

– Jag är vaccinerad så jag är inte orolig för covid och jag litar på att det ska funka. Vi försöker följa riktlinjerna så gott det går. Distansundervisning funkar för vissa men inte för alla och då är det bättre att vara här, menar han.

Förberedda på utbrott

Emma Andersson Malmros jobbar som rektor på Ytterbyskolan och hon berättar att uppstartsdagen har varit bra, trots en del frånvaro i personalen.

Hur hanterar du smittoläget?

– Vi kommer inte att ha några fysiska storsamlingar i vår personalgrupp den närmaste tiden och vi följer utvecklingen med smittspridningen bland elever och personal noga varje dag. Vi har koll på läget vad gäller rutiner för smittspårning och är väl förberedda på ett eventuellt utbrott, säger hon.

ANNONS