Kyrkan efterlyser ägarna till gravar som inte sköts om

Svenska kyrkan i Kungälv- och Ytterby efterlyser nu nya gravrättsinnehavare som kan ta hand om bortglömda gravar. Men antalet kistbegravningar har minskat drastiskt de senaste åren.
– Många väljer minneslunden istället. Man är medveten om att anhöriga flyttar runt på ett annat sätt idag, säger kyrkogårdsföreståndare Mikael Osberg.

ANNONS
|

När någon dör och begravs i jorden är det ofta en nära anhörig som tar på sig ansvaret att sköta om den nya gravplatsen. Men med tidens gång blir nya gravrättsinnehavare ofta svårare att hitta.

– Det märks främst bland gamla familjegravar, där någon senast gravsattes på typ 70- eller 80-talet. Då är barnbarnen själva i 50-årsåldern idag och bor kanske inte i närheten. Man har kanske inte heller samma intresse av att besöka gravarna, som deras egna föräldrar en gång hade, säger Mikael Osberg.

Aktivt arbete har gett resultat

Personal gör själva regelbundna kollar på kyrkogårdarna för att upptäcka ovårdade eller bortglömda gravar. Men antalet ovårdade eller bortglömda gravar har minskat de senaste åren.

ANNONS

– Vi har fått tag på många och återtagit en del gravar också. Vi har arbetat aktivt med detta och sett en minskning varje år.

Men att få tag på rätt personer kan dock innebära stora utmaningar.

– Vi går igenom vårt gravregister och gör namnsökningar, men det är jättesvårt att få tag på folk. Det är en process som kan pågå under flera år. Vi skyltar även vid gravplatsen och ber anhöriga kontakta oss, säger Mikael Osberg.

Färre kistbegravningar

Enligt statistik från Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund kremeras runt 84 procent av de som dör idag. För 20 år sedan var motsvarande siffra drygt 70 procent.

Och att fler väljer kremering är något som också märks i Kungälv.

– Många jag träffar resonerar som så att ”mina barn inte ska behöva komma hit och sköta något”. Då väljer man till exempel minneslunden istället, eftersom man är medveten om att anhöriga flyttar runt på ett annat sätt idag, säger Mikael Osberg.

De gravarna som saknar innehavare idag kan komma att återtas av Svenska kyrkan, och så småningom också upplåtas till andra.

– En gammal kistgrav kan lämnas ut som ny upplåtelse, och då kan man gravsätta urnor där eftersom de inte behöver grävas ner lika djupt. Jag brukar även visa gamla familjegravar med fina gravanordningar för de som letar gravplats, som kan tänka sig ta över en. Då kan de gamla gravplatserna bevaras på det sättet också, säger Mikael Osberg.

Fram tills mars 2023 kan man själv kontakta kyrkan och bli officiell gravrättsinnehavare. De aktuella gravarna finns listade på Svenska kyrkan i Kungälvs hemsida.

LÄS MER:Kyrkogården får ny plats för ceremonier utomhus

LÄS MER:Solberga pastorat bygger hyresrätter

ANNONS