Taket för deltagare tas bort vid gudstjänster, dop, vigslar och begravningar. Arkivfoto
Taket för deltagare tas bort vid gudstjänster, dop, vigslar och begravningar. Arkivfoto

Kyrkan öppnar upp igen: ”Taket för deltagare tas bort”

Från och med nu slopas kyrkans restriktioner. Det innebär att många åter kan samlas till vigsel, dop och begravning och att alla som vill kan gå på gudstjänst.

ANNONS
|

– Oerhört glädjande att vi får öppna upp på nytt, säger kyrkoherde Mikael Isacson i Kungälv-Ytterby församling.

Fler i Bergsalen

Extra glad är han över att den lokala begränsningen på 20 personer i Bergsalen nu hävs.

– Där kommer det att gå att samlas 60 personer. Jag vet att många tycker om Bergsalen och är angelägna om att få ha en begravning där, så därför känner jag en stor lättnad över att den restriktionen upphör, säger Mikael Isacson.

Får hyra ut

Största skillnaden jämfört med tidigare är att deltagarbegränsningarna för gudstjänsterna tas bort, att sällskap inte måste sitta med en meters mellanrum och att kyrkan får hyra ut sina lokaler till sällskap som är fler än 50 personer, säger Mikael Isacson.

ANNONS

– Vi kommer inte att ha någon annan maxgräns för deltagare än den som räddningstjänsten har satt. Taket för deltagare tas bort vid gudstjänster, dop, vigslar och begravningar, konstaterar han.

”Glädjande att vi får öppna upp”, tycker kyrkoherde Mikael Isacson. Arkivfoto
”Glädjande att vi får öppna upp”, tycker kyrkoherde Mikael Isacson. Arkivfoto

Plats för alla

I söndags hölls de sista dubbla förmiddagsgudstjänsterna i Kastalakyrkan och Ytterby kyrka.

– Från och med söndag räknar vi med att vi har plats för alla som vill komma på gudstjänsten klockan 10 i Kastalakyrkan och Ytterby kyrka eller klockan 11 i Kungälvs kyrka. Vill man ta en jättelång sovmorgon finns det också möjlighet att gå i Munkegärdekyrkan klockan 17, berättar Mikael Isacson.

Krävs kreativitet

Han betonar att även om restriktionerna tas bort innebär det inte att allt kan återgå till hur det var före pandemin.

– Covid-19 kommer med all sannolikhet att fortsätta vara en del av vår vardag. När vi nu börjar utforma gudstjänster och verksamheter i en tillvaro utan restriktioner, kommer det att krävas kreativitet, uthållighet och klokhet. Jag är övertygad om att vi tillsammans tar ansvar och hittar nya vägar, säger Mikael Isacson.

ANNONS