Det var inne på Kongahälla center som stölden begicks. Arkivfoto.
Det var inne på Kongahälla center som stölden begicks. Arkivfoto. Bild: Catrin Hansson

Kvinna stal kläder: ”Jag skämdes för att lämna tillbaka dem”

En kvinna stal kläder från en butik i Kongahälla center, men menar att det inte var med flit. En butikskontrollant bevittnade däremot hela händelsen. Nu döms hon för två fall av ringa stöld.

ANNONS
|

Det var i maj 2021 som kvinnan befann sig i H&M-butiken i Kongahälla center. Hon tog då av några plagg från sina galgar, la dem ovanpå sin öppna handväska och gick ut ur butiken.

En civil butikskontrollant hade koll på kvinnan under hela hennes vistelse i butiken, och bevittnade stölden. Kontrollanten berättade i förhör att han sedan tidigare kände till kvinnan från att andra butiker larmat om hennes beteende.

Efter att kvinnan lämnade H&M gick hon till annan klädbutik i köpcentret för att prova kläder. Butikskontrollanten följde efter henne och när hon fick syn på honom dumpade hon kläderna i ett provrum intill.

ANNONS

Kvinnan nekar till brott, då hon menar att ”uppsåtet var inte att ta varorna”. I förhör ger hon sin version av händelsen. Hon menar att hon lagt kläderna ovanpå sin handväska för att det inte fanns några kundkorgar i butiken, och att hon först efter att ha hunnit in i annan butik insett att hon av misstag fått med sig kläderna ut från H&M.

I förhör berättar hon att hon ”ville lämna tillbaka kläderna”, men eftersom hon ”skämdes över att lämna tillbaka kläderna på H&M” tänkte hon istället lämna kvar dem i den andra butiken.

Drygt tio dagar tidigare hade en annan butikskontrollant observerat när samma kvinna stoppade ner sminkborttagningsservetter i sin väska på Ica Maxi, för att sedan lämna butiken utan att betala. Kontrollantens vittnesmål bekräftades av en kollega som också var på plats i butiken.

Göteborgs tingsrätt bedömer att uppsåtet med respektive handling var att stjäla och styrker det med butikskontrollanternas vittnesmål. Kvinnan döms till 110 dagsböter om 150 kronor, det vill säga sammanlagt 5 500 kronor, för två fall av ringa stöld.

ANNONS