Till vänster: Marcus Martinsson, manusförfattare och regissör. Till höger: Linus Boustedt (längst till höger), producent, bland skådespelare.
Till vänster: Marcus Martinsson, manusförfattare och regissör. Till höger: Linus Boustedt (längst till höger), producent, bland skådespelare. Bild: Bilder från inspelningen

Kungälvskillar kortfilmsdebuterar: ”Den stora drömmen”

Killarna bakom produktionsbolaget ”Once in a blue moon” kortfilmsdebuterar. ”Om vi hinner” har premiär på biografen Trappan i Kungälv 20 augusti.

ANNONS

Marcus Martinsson, 22, och Linus Boustedt, 21, är killarna från Kungälv som ligger bakom det relativt nystartade produktionsbolaget ”Once in a blue moon”. Marcus regisserar filmerna och Linus producerar dem.

Den 20 augusti kan deras första kortfilm ”Om vi hinner” ses för första gången, och det hemmavid, på biografen Trappan i Kungälv.

– Det känns riktigt coolt att få ’premiära’ den på hemmaplan. Med vänner och familj, säger Marcus Martinsson, som skrivit manus och regisserat filmen.

Förutom visning på biografen Trappan i Kungälv kommer filmen kunna ses digitalt på webbsidan www.omvihinner.se. ”Kommer kosta en liten slant”, säger Marcus Martinsson.
Förutom visning på biografen Trappan i Kungälv kommer filmen kunna ses digitalt på webbsidan www.omvihinner.se. ”Kommer kosta en liten slant”, säger Marcus Martinsson.

Inspelad på västkusten

Den 34 minuter korta filmen utspelar sig på västkusten. En passande kuliss för filmens genre – romans.

– Själva ’storylinen’ är att det är en kille som heter Bo och en tjej som heter Alice som träffar varandra på en sommarort genom gemensamma vänner och spenderar hela sommaren ihop där. Mycket mer än så kan man nog inte säga för att inte avslöja för mycket, säger Marcus.

Kärlekshistorien mellan Bo och Alice, spelade av Andreas Berggren och Sol Adawi, utspelar sig på en enda fiktiv ö, men inspelad är den på flera olika platser på den svenska västkusten – klippt så att det ser ut att vara en och samma plats.

– Mycket är inspelat på Klädesholmen, Marstrand i Kungälv, Grundsund och massa andra ställen, säger Marcus.

Filmmusiken i Om vi hinner spelar en minst lika viktig roll som handlingen och skådeplatsen.

– Filmen är gjord tillsammans med en artistduon ’Internatet’. Idén är att musiken ska integreras i filmen. Samma dag som filmen har premiär släpper Internatet ett musikalbum med drygt tio poplåtar. Men i filmen så har alla låtar gjorts om till filmmusik med stråkar och liveinstrument. Så musiken är helt skräddarsydd till filmen, säger Marcus.

LÄS MER:Spelar in film på Marstrand

Vunnit förstapris

Idén till att göra en kortfilm fick Marcus Martinsson och Linus Boustedt för ett år sedan.

– Vi fick idén i maj förra året. Ungefär i samma sväng som corona kom. Vi fick helt plötsligt mycket mer tid än vad vi ville ha, så då tänkte vi att det var en bra idé att lägga tiden på ett göra en kortfilm, säger Marcus.

Det visade sig vara en god idé. I sju olika filmfestivaler har de tävlat, varav tre de vunnit förstapris – I Luleå International film festival, Boden International film festival och Alvsbyn film festival.

– Det vi är mest stolta över är att vi fick vara med i Official selection i Berlin short film festival. Det var skitcoolt att få vara med i den, säger Marcus.

Om vi hinner är Marcus, Linus och deras produktionsbolag Once in a blue moons första kortfilmsprojekt. Endast med erfarenhet av reklamfilm- och musikvideoproduktion kastade de sig in på den okända marken.

– Vi kastade oss in med huvudet före. Och vi har aldrig fått chansen att göra film, utan vi skapade vår egna chans, säger Marcus.

Stötte ni på någon oväntad utmaning?

– Oväntade utmaningar stöter man på konstant. En rolig grej som hände var att jag var inte nöjd med öppningsscenen så i mitten av januari, drygt 3 veckor innan filmen skulle skickas in för filmfestivalerna så bestämde vi oss för att spela om den. Skådespelarna stod i shorts och T-shirt i en fiskebod på Klädesholmen och skulle spela att det var en varm sommardag när det i själva verket var minus 5 grader, fryst hav och snö utanför.

Finns det något annat ni vågar avslöja om filmen innan premiären?

– Det man kan förvänta sig är romans på västkusten blandat med exceptionellt anpassad originell musik.

ANNONS