Kungälvsborna preppar igen – försäljning av stormkök rusar

Det oroliga världsläget har fått svenskarna att preppa. I Kungälv har åtgången varit strykande på bland annat vattendunkar, konserver, trangiakök och vevradioapparater.
– Försäljningen av stormkök har gått upp med 5 000 procent. Och T-spriten är slut i hela landet, berättar Tobias Forsberg, säljcoach på Clas Ohlson i Kongahälla Center.

ANNONS
|

På Clas Ohlson har man vanligtvis ett stort sortiment av friluftsprodukter, så som värmefiltar, liggunderlag, spritkök, dynamoficklampor och powerbanks. Nu är nästan alltsammans utplockat.

– Vi hade en idé om att vi kanske skulle plocka ihop och sälja survival kits med sådant som myndigheterna rekommenderar att man ska ha hemma, men vi hann inte, berättar Tobias Forsberg. Kunderna efterfrågar sådana volymer att det mesta inte längre går att få tag på.

Under den gångna veckan har Tobias Forsberg mött många kunder med specifika frågor. Han menar att folk i allmänhet är både pålästa och kunniga.

– De vet vad de behöver för att klara sig om strömmen skulle gå under en längre tid eller om de måste lämna stan. All typ av friluftsutrustning är efterfrågad.

ANNONS

På Coop i andra änden av Kongahälla Center finns det också tomma butikshyllor. Här är det i första hand konserver som är utplockade.

Butikschef Helena Wennman har precis upplyst ännu en kund om att gulaschen är slut och inte väntas åter förrän i nästa vecka.

– Du ser själv hur här ser ut, säger hon och visar på hålen i hyllorna. Men nu har vi precis fått en leverans av varor så några hål kommer vi fylla under dagen.

Säsong för ärtsoppa?

Coop använder ett automatiskt ordersystem som ser till att produkter som det säljs mycket av också levereras i större mängd till butiken. Det finns en viss eftersläpning så om några veckor lär leveranserna av konserver öka. Om efterfrågan då är lika stor som den är nu är förstås svårt att veta. Det kan också hända att systemet betraktar varor som hamstras som specifika säsongsprodukter. I så fall lär butikerna ta emot stora mängder konserverad ärtsoppa första veckan i mars 2023.

– Fast på huvudkontoret är de ganska duktiga på att hålla koll på tillfälliga toppar av det här slaget och de försöker ta bort extraleveranser av varor som bara peakar en enstaka gång, berättar Helena.

Gott om tonfisk

Förra gången folk hamstrade matvaror var under starten på pandemin 2019. Jämfört med den gången är köptrycket inte lika stort. Då hamstrade folk hela flak med konserver och balar med toapapper. Nu plockar de flesta bara med sig ett och annat extra paket när de ändå handlar.

Hur det kommer sig att just ärtsoppa och gulasch är helt slutsålt, medan det fortfarande finns gott om tonfisk och bönor har Helena inget svar på.

– Kanske tröttnade man helt enkelt på tonfisk under pandemin, föreslår hon. När folk corona-hamstrade var det tonfisken som var helt slut i butiken och folk har väl fått nog.

  • Vid en kris behöver du ha tillgång till vatten, mat, värme och kommunikation. Tänk på att ha vattenflaskor eller dunkar så att du klarar dig i 48 timmar om vattnet i kranen försvinner. En person behöver 3 - 5 liter per dag.
  • Du behöver också ha mat till ett par dagar. Köp extra av sådant som du ändå brukar köpa och se till att ha ruljangs på lagret så att maten inte förfars.
  • Om strömmen går kan du bevara värmen i bostaden ett tag genom att tejpa för fönster- och dörrspringor. Med mattor håller du värmen på golvet. Det är också viktigt att klä sig varmt. Levande ljus sprider värme men se upp med brandfaran.
  • Vid en kris kan du få information på din lokala P4-kanal. Om det blir strömavbrott är det en god idé att ha en gammaldags batteriradio eller en vevradio till hands.
  • Mer information hittar du på krisinformation.se

ANNONS