Beslaget som gjordes i Malmö.
Beslaget som gjordes i Malmö. Bild: Kajsa Lind

Kungälvsbo döms till fängelse för narkotikasmuggling

När ett paket med misstänkt cannabis dök upp på en postterminal i Malmö bytte Tullverket ut knarket mot annat växtmaterial och lät det gå vidare i postgången. Paketet hämtades sedan ut av en Kungälvsbo i Hisings-Kärra.

ANNONS
|

16 mars förra året beslagtog Tullverket i Malmö ett paket från Spanien som innehöll cannabis. Tullverket bytte ut innehållet och skickade vidare paketet till mottagaradressen i Hisings Kärra.

Där höll Tullverkets inspektörer uppsikt och kunde se när en Kungälvsbo i 20-årsåldern hämtade ut paketet i en Tempobutik. Efter att han hämtat ut paketet gick han direkt och mötte en annan kille, i samma ålder, som han lämnade över paketet till. Samtidigt fick han en bunt pengar, 1 100 kronor, som han stoppade i sin jackficka.

Några minuter senare greps de två. Kungälvsbon anhölls och satt häktad i tre veckor misstänkt för narkotikasmuggling. I paketet, innan innehållet bytts ut i Malmö, fanns närmare 3,5 kilo cannabis.

ANNONS

Hjälpte till att köpa skor

Kungälvsbon har i förhör inte velat säga så mycket annat än att han ska ha lånat ut sitt personnummer till en kompis kompis, för att denne, som hade skulder hos kronofogden, skulle kunna köpa ett par skor.

Han vill inte namnge någon av de andra men erkänner att han tagit emot ett paket, men att han inte har vetat vad som var i paketet. Han ska ha fått meddelande om att paketet fanns att hämta ut och eftersom det var adresserat till honom var det bara han som kunde göra det.

Han uppger i förhör att han inte är rädd för någon men att han nu fattat att han ”varit med folk som transporterat knark”.

Svårbegripliga förklaringar

Tingsrätten dömer nu Kungälvsbon till skyddstillsyn och fängelse i en månad för narkotikasmuggling och försök till narkotikabrott. Den anser att förklaringen han gett om att han hjälpt någon okänd att köpa skor är ”svårbegriplig”. ”Hans redogörelsen är inte trovärdig”, skriver tingsrätten i sin dom.

Killen som tog emot paketet döms till skyddstillsyn i 120 timmar för försök till narkotikabrott. Inte heller här tror tingsrätten på mannens berättelse om att han blivit tvingad av okända personer att ta emot paketet från Kungälvsbon.

Tingsrätten anser dock att båda två inte har köpt narkotikan för egen del, men att de borde ha haft en ”stark anledning att misstänka att paketet innehöll narkotika”.

ANNONS