Bil i verkstad
I den helautomatiska verkstaden ska det inte ta mer än fem minuter att byta batteri i elbilen.

Kungälv får en av Sveriges första batteribytarmackar

Att byta batteri på en elbil går både snabbare och enklare än att ladda den, det hävdar elbilstillverkaren Nio. I april inviger de Sveriges tredje batteribytarmack i Kungälv.

ANNONS
|

Den kinesiska elbilstillverkaren Nio satsar just nu stort på att ta sig in på marknaden i flera europeiska länder, bland annat Sverige, Norge och Danmark. En del av affärsmodellen innebär att kunder på långkörning inte behöver ladda bilen. I stället kan de stanna till på en helautomatisk verkstad och byta hela batteriet.

Slipper snabbladda

Proceduren ska inte ta mer än fem minuter och den löser flera problem, menar företaget. Bilägaren vet att bilen alltid har ett fräscht batteri och kan välja den batteristorlek som passar bäst för resan. Dessutom slipper de snabbladda batterierna vilket är något som sliter på dem.

ANNONS

Macken placeras vid Kungälvsgrillen på Christian IV:s väg, mellan Kungälv och Ytterby. Kungälv som ort anses ligga bra till på vägen mellan Oslo och Göteborg eller Malmö. Sveriges övriga mackar ligger i Varberg och Mantorp. Snart invigs även en mack i Mariestad.

LÄS MER:Allt fler bostadsrättsföreningar i Kungälv installerar laddare till elbilar

LÄS MER:Kungälv laddar för elbilsboom – här byggs laddplatser

ANNONS