Kungälv Energi höjer priset på fjärrvärme

Kungälv Energi kommer att höja priset på fjärrvärme från 1 januari 2023. Höjda bränslekostnader och dyrare värme från Göteborg uppges vara anledningen.

ANNONS

1 januari höjs fjärrvärmepriserna i Kungälv med 6,9 procent. Anledningen till höjningen uppges vara ökade driftskostnader för bränslen, höjt pris på värmen som de köps in från Göteborg, stigande priser på material, komponenter och entreprenadverksamhet samt påverkan av de ökade drivmedelskostnaderna.

Priset på värmen som Kungälv Energi köper från Göteborg har ökat med cirka 20 procent.

Enligt Ola Thorson, fjärrvärmechef på Kungälv Energi varierar det med åren beroende på vädret, men vanligtvis så står fjärrvärmen som de köper in från Göteborg för cirka 25-30 procent av deras mix.

Finns det något Kungälv Energi kan göra för att bli mindre känslig för andra aktörers prishöjningar?

–Ja, vi försöker minska, genom att vi bygger ut vår produktionsanläggning i Munkegärde, det kommer innebära att vi köper mindre från Göteborg. När det är klart kommer vi bara köpa värme därifrån på sommaren, då de säljer billig överskottsvärme till oss.

”Vi handlar bränslen för ett år i taget”

På frågan om det finns något mer Kungälv Energi kan göra för att hålla nere priserna svarar Ola Thorson att de försöker ha långsiktiga avtal där de fastställer priserna.

– Vi handlar bränslen för ett år i taget för att undvika snabba förändringar.

Priset på skogsbränsle har ökat med 12 procent vilket påverkar Kungälv Energi mest enligt Ola Thorsson.

– De höjningarna brukar annars röra sig om en till två procent. Sen har inflationen påverkat priserna på allt, även förbrukningsvaror, smörjolja, rengöringsmedel rör och metaller för reparationer.

Ifall priserna på exempelvis bränsle blir billigare framöver, sänker ni priset igen då?

– Det försöker vi göra, det gjorde vi för några år sedan när bränslepriserna gick ner.

Höjning av fjärrvärmepriser

  • Priset för en genomsnittlig företagskund höjs med 6,9 procent.
  • Priset för en genomsnittlig privatkunderna (Effektgrupp Villa) höjs med 6,9 procent, genom att den fasta årsavgiften höjs med 216 kr (inkl. moms) och energiavgiften höjs med 5,75 öre per kWh (inkl. moms).

Källa: Kungälv Energi

LÄS MER:Elpriskompensationen gäller också för boende i hyresrätter

LÄS MER:Så hoppas idrotten klara ökade energikostnader

LÄS MER:Kungälvs-Postens äldsta prenumerant fyller 105

ANNONS