Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tullvetets egna bilder visar en del av de över 50 ton marmorplattor som beställts till ett företag i Kungälv. Bild: Tullverket
Tullvetets egna bilder visar en del av de över 50 ton marmorplattor som beställts till ett företag i Kungälv. Bild: Tullverket

Kungälvsbo misstänkt för smuggling – 1,2 ton cannabis gömdes i marmorskivor

Trion misstänks ha smugglat in 1,2 ton cannabis i marmorskivor till Sverige från Marocko i november. En Kungälvsbo är en av de huvudmisstänkta.
Mannen ställer sig frågande till anklagelserna.

”Det är chockerande, låter helt absurt, ofattbart”, sa mannen från Kungälv i tidiga förhör, som svar på Tullkriminalens påstående om att han ska vara en av tre som nu misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Just nu pågår rättegången i Göteborgs tingsrätt mot mannen från Kungälv och ett par som misstänks ligga bakom insmugglingen av 1201 kilo cannabis – till ett värde av omkring 120 miljoner kronor på gatan – som gömts inuti marmorplattor.

Cannabisbeslaget ska vara det största som gjorts i Sverige. I åtalet pekar åklagaren på att narkotikan ”utgjort ett led i en verksamhet som utövats i organiserad form i syfte att i stor omfattning bedriva handel”.

I förra veckan startade rättegången i Göteborgs tingsrätt.

Cannabis till Kungälv

Flera medier har rapporterat om att Tullverket i november reagerat på att en liten VVS-firma i Kungälv beställt 30 pallar med marmorskivor. Mannen från Kungälv, som är ägare till företaget, har i förhör förklarat att marmor är eftertraktat av kunderna och att den även skulle säljas vidare till byggföretag.

Men marmorskivorna kom aldrig till VVS-företaget, utan dirigerades om av mannen från Kungälv, till en flyttfirma i Kinna där marmorplattorna lastades ur containrarna av det nu misstänkta paret.

I förhören har mannen från Kungälv svårt att svara på frågor om lasten. Han nekar till att ha dirigerat om leveransen av marmorskivorna från Kungälv till Kinna och menar att de aldrig levererats.

”Jag trodde de var fast i hamnen”, säger mannen i förhör.

Väska med amfetamin

Det var den 12 november som de tre containrarna kom in till Skandiahamnen i Göteborg. Tullpersonalen upptäckte att vissa marmorplattor var tjockare än andra, knackade sönder några och upptäckte den vakuumförpackade cannabisen. Lasten förseglades. Spaning och avlyssning av misstänkta personer startade.

Bild: Tullverket
Bild: Tullverket

Tre dagar senare greps Kungälvsbon och paret. Vid husrannsakan hos VVS-företaget påträffades en väska med amfetamin och ett pass tillhörande mannen från Kungälv.

I förhören framgår också att mannen i februari förra året tagit emot en leverans av marmorskivor, vilka enligt mannen var ”skitplattor” som hämtades av Renova. Han svarar nekande på frågan om de plattorna innehöll cannabis.

Mannen från Kungälv och mannen med företaget i Kinna har suttit häktade sedan november. Kvinnan, och två andra personer som misstänkts för narkotikabrott i samband med tillslaget, har frigivits.