Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tullen
Bild: Tullen

Kungälvsbo döms till 7,5 års fängelse för knarksmuggling

Mannen från Kungälv får det strängaste straffet av de tre som åtalats för att ha smugglat in 1,2 ton cannabis gömt i marmorskivor i november.
Klockan 11 på torsdagen kom domen – 30-åringen döms till fängelse i sju år och sex månader.

Göteborgs tingsrätt dömer två män till fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling. Den tredje åtalade, en kvinna som är gift med den ena mannen, frias från åtalspunkten om smuggling men döms för vapenbrott.

Det var i november förra året som tullen blev misstänksam när de upptäckte att ett mindre VVS-företag i Kungälv beställt in tre containrar med marmorskivor. Mannen från Kungälv, ägare till företaget, dirigerade samma dag om lasten till en flyttfirma i Kinna.

Tre dagar senare gjordes tillslaget och därmed det största beslaget av cannabis i Sverige någonsin. Cirka 1,2 ton cannabis, till ett värde av omkring 120 miljoner kronor på gatan, fanns gömt inuti marmorskivorna.

Krypterad chatt

Mannen från Kungälv nekar till brott, men tingsrätten säger i sin dom att den skriftliga bevisningen och samstämmiga vittnesuppgifter tillsammans med Kungälvsbons egna förklaringar visar att brottet är styrkt.

”Det står helt klart att han varit inblandad i en omfattande insmuggling av narkotika och att han agerat i direkt syfte att föra in just den angivna sorten och mängden narkotika i landet”, skriver tingsrätten om mannen från Kungälv i sin dom.

Bevisningen består också av en krypterad chatt i en mobiltelefon tillhörande mannen. Och telefonavlyssning där mannen pratar med en annan person där de båda var tydliga med att marmorplattorna inte skulle kunna kopplas till företaget i Kungälv.

Rätten menar att mannen från Kungälv haft en central roll. Men att han genom användandet av sitt företag, fått ta en större risk än den som finansierat och organiserat smugglingen, men utan ”någon större ekonomisk vinning” med tanke på hans livsstil.

Gjorde ny beställning

Kungälvs-Posten har tidigare berättat att mannen från Kungälv redan i februari 2020 beställde marmorskivor från samma leverantör, men att de var ”skitplattor” som Renova fick ta hand om. Tingsrätten ställer sig i domen frågade till varför mannen då i mejl tackat leverantören för en ”mycket bra produkt” och gjort en ny beställning – den på 58 ton plattor som kom till Göteborgs hamn den 7 november.

Mannen döms även för grovt narkotikabrott, ringa narkotikabrott, grov olovlig körning och rattfylleri.

Tingsrätten dömer ägaren av flyttfirman i Kinna till sju års fängelse, skyldig till synnerligen grov narkotikasmuggling och vapenbrott. En tredje man döms till tio månaders fängelse för narkotikabrott och en kvinna frias helt från misstankar om brott.

Mannen från Kungälv har tidigare dömts för fortkörning, rattfylleri, ringa narkotikabrott, och senast i april 2019 för grov olovlig körning.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.