Kungälvsbo chaufför i människosmugglings-härva

En Kungälvsbo är misstänkt för människosmuggling. Mot betalning ska han ha fört 25 personer över gränsen till Sverige. Nu riskerar han ett sex år långt fängelsestraff.

ANNONS

Kungälvsbon, en man i 30-årsåldern, är misstänkt för att ha agerat chaufför vid åtta smugglingsresor mellan augusti och november 2020. Mannen ska då ha plockat upp personer på olika platser i Europa och kört dem till färjelägen i Tyskland. Där ska han ha försett dem med biljetter, följt med på resan och sedan skjutsat dem vidare inom Sverige.

Nu åtalas Kungälvsbon och en jämnårig man, som är hemmahörande i en grannkommun.

– Det som stärker misstanke om att det rör sig om grov människosmuggling, är de misstänktas chattkonversation via WhatsApp som handlar om var och hur många personer som ska hämtas, säger kammaråklagare Emma Adolfsson vid Ystad tingsrätt.

ANNONS

Greps med pengar på fickan

– Vid gripandet hade föraren en större summa pengar på sig, vilket också stärker misstankarna, säger Emma Adolfsson.

Kungälvsbon hade på sig cirka 1300 euro, vilket motsvarar ungefär 14 000 svenska kronor, när han greps. Men summorna som männen ska ha tjänat på smugglingen antas vara betydligt högre.

– Det rör sig om cirka 1000 euro som varje person har betalat männen för att komma till Sverige.

”Bad om skjuts till Göteborg”

Det var efter den åttonde resan som Kungälvsbon greps av polisen på E6 i höjd med Lomma i Skåne. Utöver Kungälvsbon vid ratten fanns tre utländska medborgare i bilen, som alla tre uppgav att de inte kände den misstänkte Kungälvsbon och att han hade hämtat dem i Tyskland.

Den misstänktes egen förklaring till varför han hade tre främmande personer i bilen är han varit i Malmö och hälsat på vänner. När han på hemvägen stannade för att tanka dök de tre männen upp och bad om skjuts till Göteborg. Eftersom han skulle åt det hållet lät han dem åka med, men inget av det männen säger i förhören har övertygat åklagaren.

– Jag förstår inte hans eller den andre misstänktes förklaringar. Det är inte trovärdigt, säger Emma Adolfsson.

Riskerar fängelse i sex år

Kungälvsbon är nu misstänkt för grov människosmuggling genom att uppsåtligen ha hjälpt utländska medborgare att olovligen och mot ersättning komma in i eller passera genom Sverige.

– Det är ett brott som kan ge som lägst sex månader och som mest sex år i fängelse, säger kammaråklagaren Emma Adolfsson.

Rättegången inleds troligen under hösten 2022.

ANNONS