Kungälvs sjukhus går upp i stabsläge

Sjukhusen i Väster, där Kungälvs sjukhus ingår, går upp i stabsläge. Det beslutades på onsdagseftermiddagen.
– Det är ett extremt ansträngt bemanningsläge, säger Per Wiger, chefläkare vid Sjukhusen i Väster.

ANNONS
|

Under onsdagen fattades beslutet att Sjukhusen i Väster går upp i stabsläge. Orsaken är det ansträngda läget på Kungälvs sjukhus.

– Det är ett högt söktryck på våra akutmottagningar samtidigt som vi minskat våra vårdplatser under semestrarna, som varje år. Vi har inte så mycket planerad vård under semestern, så då minskar antalet vårdplatser, säger Per Wiger, chefläkare vid Sjukhusen i Väster.

Han menar att läget inte på något sätt är unikt för Kungälv, utan att det är ett mönster som går att i se i regionen och i Sverige generellt.

– Vi måste bereda platser till de som är svårt sjuka, vi kan inte ändra inläggningskriterierna. Men det innebär också att vi går upp i stabsläge och måste lösa de svåra problemen när vi har ett högt söktryck, säger Per Wiger.

ANNONS

Försöker få in extra personal

Hur länge de kommer tvingas vara i stabsläge är oklart. Det hela tas dag för dag, med återkommande möten kring läget.

Från och med nästa vecka återgår de till ordinarie antalet vårdplatser.

– Nu öppnar vi delar av de stängda vårdplatserna och försöker få personal att jobba extra för att vi ska kunna avlasta, så att det inte blir lika tungt, säger Per Wiger.

I det ansträngda läget vill Per Wiger lyfta fram personalen:

– Våra medarbetare gör ett fantastiskt arbete. De ställer verkligen upp, det är helt otroligt. Personal jobbar extra, jobbar dubbelpass, de är fantastiska. Så även om man lyfter det extremt bekymmersamma läget, så vill jag också lyfta det extremt goda arbete de gör, säger han.

LÄS MER:En tuff vardag och långa pass på akuten på Kungälvs sjukhus

LÄS MER:Sjukvårdens uppmaning – stanna hemma om ni är sjuka

LÄS MER:Sjuksköterska på Iva: ”Pandemin är inte över”

ANNONS