14-20 mars anordnas den nationella vaccinationsveckan.
14-20 mars anordnas den nationella vaccinationsveckan. Bild: Daniel Elfvelin

Kungälv laddar för nationella vaccinationsveckan

För att få fler att välja vaccination mot covid-19 anordnas en nationell vaccinationsvecka 14–20 mars och i Kungälv pågår uppladdningen.
– Vi planerar just nu för en informationskampanj på vår hemsida och sociala medier, säger kommundirektör Haleh Lindqvist.

ANNONS
|

I riket i stort har drygt en miljon människor ännu inte tagit sin första dos vaccin. Därför har regeringen gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att anordna en speciell temavecka 14–20 mars.

Uppdraget genomförs i samverkan med regioner, länsstyrelser och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

I Västra Götalandsregionen kommer fokus särskilt att riktas mot områden med låg vaccinationstäckning av dos 1, vilket även inkluderar skolorna.

Under veckan kommer fokus också att ligga på vikten av att vaccinera sig med dos 2 och dos 3.

Hälsoguider

En av aktiviteterna som Västra Götalandsregionen vill satsa på under vaccinationsveckan är hälsoguider, stadsdelsvärdar, kulturtolkar eller motsvarande. Personer som kan föra en dialog med invånare för att informera och svara på frågor om vaccinet.

ANNONS

Inspirationsföreläsning

I ett brev till regionens kommundirektörer uppmanar tf landshövdingen Lisbeth Schultze, att medarbetare ute i kommunerna ska utses till uppdraget som vaccinationsguider under den speciella temaveckan i mars:...”medarbetarna behöver inte ha en sådan motsvarande roll i sitt ordinarie arbete. Det som först och främst krävs är engagemang för frågan och vana vid att möta människor. För att ge dessa medarbetare inspiration och kunskap i sitt uppdrag, kommer vi under vecka 9 och 10 att kalla dessa medarbetare till en inspirationsföreläsning, där kulturtolkar från Göteborgs stad berättar om sitt arbete. Vid detta tillfälle kommer också Västra Götalandsregionen att förmedla kunskapsstöd och faktamaterial.”

I samverkan med facket

Enligt Kungälvs kommundirektör Haleh Lindqvist, undersöker kommunen just nu vilka bland medarbetarna som kan komma i fråga.

– Men det måste ske i samverkan med respektive fackförbund och medarbetarna, eftersom detta inte tillhör ordinarie arbetsuppgifter, säger hon.

Bokat och drop in

Under vaccinationsveckan 14–20 mars, kommer det att finnas möjlighet att vaccinera sig på olika håll i kommunen.

– Utifrån invånarnas behov möter vi upp med tider och vaccinerar på Solgärde vårdcentral, säger vårdcentralchefen Susanne Gustafsson.

På Centrumpraktiken kommer det att finnas bokade tider, men också drop in, berättar verksamhetschefen Ghadah Saleh.

På Vårdcentralen Kusten planerar man för att ha vaccinationsdagar under veckan.

– Det blir på Yttern där vi har vår vaccinationsverksamhet. Det kommer att finnas möjlighet att boka tider via vår hemsida men också via vår vaccinationstelefon, berättar verksamhetschefen Agneta Hamilton.

Och om någon bara dyker upp utan att ha bokat tid?

– Då får de vaccin.Det finns utrymme för dessa personer också, säger hon.

LÄS MER:Över hälften av vaccintiderna obokade: ”Bra att passa på nu”

LÄS MER:En fjärde dos coronavaccin rekommenderas till 80-plussare

ANNONS