Kungälv klättrar på bäst att leva-ranking

För 16 året i rad har tidningen Fokus rankat bästa kommunerna att leva i – i år har Kungälv klättrat från plats 21 till delat trettondeplats.

ANNONS
|

I undersökningen som gjorts årligen sedan 16 år jämförs alla Sveriges 290 kommuner i olika kategorier. Tidningen Fokus har tittat på flera olika parametrar och jämfört kommuner i frågor som hur många som arbetar i kommunen och hur stort bostadsbyggande som sker. In- och utflyttning, livslängd och befolkningsutveckling finns också med. Man har även kikat på hur det står till med valdeltagande bland kommunens invånare och hur jämställdheten ser ut i fullmäktige och löneskillnader mellan män och kvinnor och hur många män som tar ut föräldrapeng och vabbar och hur det är att leva i kommunen som äldre med mera.

ANNONS

Sedan förra året har Kungälvs kommun klättrat i rankingen från plats 21 till plats 13 som de delar med Lunds kommun.

Kungälvs kommun skriver på sin hemsida att resultatet stämmer väl överens med kommunens mål som är att ”verksamheternas kvalitet och hushållning ska hävda sig väl i jämförelse med landets bästa kommuner”.

– Det är bra att några utifrån säger att Kungälv faktiskt är en av Sveriges bästa platser att bo på, om alla hjälps åt att sprida den bilden så slipper vi backa in i framtiden, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande på Kungälvs kommuns hemsida.

Kategorierna i vilken kommunerna jämförts är Agenda 2030, arbetsmarknad, bostäder, demografi, demokrati, fritid och kultur, kommunal ekonomi, trygghet, miljö, social och hälsa, utbildning samt äldre.

Se listan här.

ANNONS