Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michael Wallin, säkerhetssamordnare på kommunen, har varit Kungälvs representant på mötena. Bild: Arkivbild. Genrebild.
Michael Wallin, säkerhetssamordnare på kommunen, har varit Kungälvs representant på mötena. Bild: Arkivbild. Genrebild.

”Kungälv har blivit lite av ett nav för motorträffar”

Sedan januari har Västra Götalands länsstyrelse tillsammans med BRÅ, kommuner och polis hållit flera möten kring problemen med ökad A-traktortrafik i länet.
– Det gäller att förstå orsaken bakom och inte bara symtomen på problemen, säger Camilla Tjernberg, samordnare på Länsstyrelsen.

I början av juni hölls det sista av fem möten med Länsstyrelsen, BRÅ, polis och kommuner i Västra Götaland gällande problem med ökad A-traktortrafik i länet.

LÄS MER: Rekordökning av A-traktorer i Västra Götaland

– Det vi gjorde på det första mötet var att göra en kartläggning av problemen. Då uppmanade vi kommunen att göra en egen kartläggning över kommunens särskilda problem och återkomma med den till nästa möte, säger Camilla Tjernberg, samordnare på Länsstyrelsen.

För Kungälvs kommuns del kom man med hjälp av kartläggningen fram till att det främsta problemet i samband med ökningen av A-traktorer i kommunen var ordningsstörningar på offentliga platser.

LÄS MER: Polisen får ge böter för hög musik från bilar

– Det har framförallt varit på Vita fläcken och vid McDonalds som det varit ordningsstörningar, säger Michael Wallin, säkerhetssamordnare på Kungälvs kommun och kommunens representant vid mötena.

LÄS MER: A-traktorer är en störning som kan sluta olyckligt

Under nästa möte gjorde kommunerna varsin orsaksanalys av det egna problemet.

– De problem som finns i en kommun behöver inte vara identiska med de i en annan och då fungerar heller inte samma lösning såklart, säger Camilla Tjernberg.

– Det har ju varit mycket hög musik och nedskräpning i Kungälv och orsaken till det är väl att det inte har funnits några lämpliga platser för ungdomarna att umgås på, säger Michael Wallin.

Tredje mötet handlade om att komma fram till den bästa åtgärden för det specifika problemet.

– Det har ju efterfrågats en plats där de unga kan vara. Folkets park har vi diskuterat mycket. Så nu har vi satt upp soptunnor där. Sedan har det varit parkeringsförbud på Ica Maxis parkering sedan 21 maj och vi har diskuterat om vad mer man kan göra. Sätta upp belysning? Kedjor? Olika saker för att göra platsen mindre frestande att vara på.

Att Kungälv har sina egna specifika problem med A-traktortrafik är inte så konstigt. Kommunen är den med flest A-traktorer i hela Västra Götaland.

– Som en följd av det har Kungälv blivit lite av ett nav för motorträffar. Vita fläcken i sin tur är som ett nav i Kungälv, säger Michael Wallin.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.