Arkivfoto.
Arkivfoto.

Kungälvs grannsamverkan – lyckat projekt: ”Krävs engagemang bakom skylten”

Orolig för inbrott är du reser bort? Be grannen hålla koll och se till att ditt område ansluter sig till Grannsamverkan. I Kungälv har Grannsamverkan vuxit de senaste åren – det gör livet lite krångligare för tjuvarna.

ANNONS
|

Mellan 2019 och 2020 steg antalet sommarinbrott i villor i Sverige. Men i Kungälv har antalet sjunkit årligen sedan Kungälvs grannsamverkan startades.

– Det går ju såklart inte att säga exakt på vilket sätt grannsamverkan har påverkat men ett lyckat projekt har det varit, det märker vi. Vi ser att bostadsinbrotten har gått ner sedan det startade. Sedan om det enbart beror på grannsamverkan eller på också andra faktorer år svårt att säga, men ner går det i alla fall, säger polisinspektör Carina Björklund, ansvarig för grannsamverkan i Kungälv.

Det var år 2000 som två poliser grundande Kungälvs grannsamverkan, men idag är Carina Björklund ensam ansvarig för projektet.

ANNONS

– Då, för 20 år sedan, fanns det cirka femtio anslutna föreningar. Idag är vi 131. Så drygt 80 har tillkommit då. Och idag är dessutom alla mycket mer aktiva, säger Carina Björklund.

Genom att poliserna kommunicerar med och informerar föreningarna om projektet har engagemanget ökat.

– Vi brukar alltid ha ett informationsmöte där alla som är intresserade får närvara för att få förståelse för vad grannsamverkan handlar om. Därefter kan man anmäla sig om man känner för att delta, säger Carina Björklund.

Främst villor och bostadsrätter

Det är främst villor och bostadsrätter som har anslutit sig till projektet. Vad gäller hyresrätter och flerfamiljshus har engagemanget och intresset varit desto mindre.

– Vi gjorde en kraftansträngning för att nå ut till hyresrätter. Vi skickade ut informationsbroschyrer till lägenheterna och sammankallade till ett möte. Väl på mötet deltog endast fem personer utöver representanter från polis och kommunen, säger Carina Björklund.

Vad kan man själv tänka på för att förebygga inbrott?

– Det kan vara att be grannen tömma din post om du är bortrest. Att grannen tänder lampor hos dig på kvällen eller sätter på TV:n. Det ska ju helst se ut som att någon alltid är hemma.

Vad är det viktigaste för att få grannsamverkan att fungera bra?

– Vi kan alltid ansluta boenden till grannsamverkan och sätta upp skyltar där det står att det är grannsamverkan i området. Men görs inte arbetet kommer det inte fungera ändå. Det krävs ett engagemang bakom skylten.

Stöldskyddsföreningen tips på förebyggande åtgärder mot bostadsinbrott

• Hjälp dig själv och dina grannar genom en aktiv Grannsamverkan.

• Se till att ha certifierade lås på dörrar, fönster och altandörrar.

• Skaffa digital brevlåda på www.skatteverket.se så att inte tjuven ser i brevlådan att du inte är hemma.

• Städa inte! Låt tjuven tro att du är hemma.

• Lås in i förråd eller lås fast större värdesaker på tomten som gasoltuber, cyklar och utemöbler.

• Skaffa timers till belysningen inomhus.

• Skaffa låsskydd (kåpa) om du bor i lägenhet med brevinkast i dörren.

• Installera ett säkerhetsskåp!

• Installera larm, det pockar på uppmärksamhet från grannar och minskar tiden tjuven har på sig i hemmet.

ANNONS