Kristine Rygge, vaccinaionssamordnare.
Kristine Rygge, vaccinaionssamordnare. Bild: Paul Wennerholm

Kungälv satsar på drop-in – här kan du vaccinera dig 2 oktober

För att få fler att vaccinera sig satsar Västra Götalandsregionen på att under fyra timmar lördagen den 2 oktober erbjuda drop-in-vaccination på flera vårdcentraler i Kungälv.

ANNONS
|

Under onsdagen gick Västra Götalandsregionen ut med ännu en satsning för att få fler invånare i regionens 49 kommuner att vaccinera sig mot covid-19. På Stora vaccinationsdagen 2 oktober håller utvalda vårdcentraler och apotek öppet för drop-in mellan klockan 10 och 14.

LÄS MER:En kvarts miljon västsvenskar får sms om coronavaccinationen

Göra det lättare att vaccinera sig

Tanken är att det ska underlätta för personer från 16 år och uppåt som inte fått sin första dos. Det går också bra att ta sin andra dos, men då bör det ha gått minst fyra veckor sedan första.

– Genom att erbjuda vaccination på en lördag och på många ställen samtidigt, vill vi göra det ännu enklare att vaccinera sig. Det behövs inte heller någon tidsbokning eftersom vaccinatörerna har drop-in, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge, till VGR Fokus.

ANNONS
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen. Bild: Paul Wennerholm

Andelen av befolkningen som fått dos ett är 85,1 procent och 75,5 procent har fått andra dosen och nu vill VGR nå resten. Inga tider behöver bokas och vaccinationen är gratis. I Kungälvs kommun är det tre vaccinatörer som fått i uppdrag att hålla öppet (se faktaruta).

– Tröskeln blir riktigt låg för att vaccinera sig, säger Rygge till GP.

”Bästa skyddet mot allvarlig sjukdom”

– Det är fantastiskt roligt att vi kan samla vaccinatörer på så många platser. Jag hoppas verkligen att många vill passa på att ta sin första dos under dagen. Vaccinet är fortfarande det bästa skydd vi har mot att bli allvarligt sjuk i covid-19, säger Kristine Rygge i ett pressmeddelande.

Enligt VGR Fokus är det här en chans att få vaccinerat sig när det ändå finns god tillgång på vaccin. Från och med 11 oktober kan det vara svårt att hitta vaccinationstider eftersom antalet vaccinatörer kommer att minska.

Det innebär att det för flera av vaccinatörerna i regionen blir det här sista gången de vaccinerar.

Av GP får Kristine Rygge frågan om det kommer att finnas hoppborgar eller liknande för att fira Stora vaccinationsdagen.

– Vill någon vaccinatör ha en hoppborg är de välkomna att ha det! Från vårt håll vill vi gärna också uppmärksamma våra duktiga vaccinatörer, som har slitit hårt i många månader. För många blir det här sista gången då de vaccinerar på just den platsen, så man får gärna komma med glada tillrop till de som ställer upp den dagen, säger Kristine Rygge till GP.

De vaccin som kommer erbjudas under lördagen är Pfizers och Modernas.

Här kan du vaccinera dig på drop-in under lördagen 2 oktober

Centrumpraktiken vårdcentral, Triogatan 5, Kungälv

Kronans Apotek, Kongahälla Center, Älvebacken 1, Kungälv

Vårdcentralen Kusten, Stationsgatan 1, Ytterby

ANNONS