Kungälv backar kraftigt i undersökning om miljöarbete

Kungälv har dalat i Aktuell hållbarhets årliga hållbarhetsundersökning. Från att ha befunnit sig på plats 92 förra året, har Kungälv trillat ner till plats 157.

ANNONS
|

Varje år, sedan tretton år tillbaka, gör tidningen Aktuell hållbarhet en granskning av Sveriges kommuners hållbarhetsarbete. I år tar Malmö förstaplatsen som Sveriges bästa miljökommun. Kungälv däremot har fallit kraftigt i placeringen, från plats 92 till 157.

– Det är i en hårdnande konkurrens som Kungälv har sjunkit i vår miljörankning, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell hållbarhet, i ett pressmeddelande.

Aktuell hållbarhets undersökning baseras dels på en enkät som gjordes förra året och dels på data från offentliga källor. Faktaunderlaget har sedan sammanvägts till en totalpoäng.

Flera svenska kommuner har gjort stora framsteg i hållbarhetsarbete genom bland annat minskad spridning av miljöfarligt avloppsslam, minskad klimatpåverkan från livsmedel i kommunernas matserveringar och upprättande av koldioxidbudget.

ANNONS

I Kungälvs kommuns enkätsvar ansåg kommunen att man hade en formulerad strategi för att bedriva ett arbete med Agenda 2030, ett systematiskt arbete för att utveckla stadsplaneringen för att minska klimatpåverkan och dito för klimatpåverkan från livsmedel i kommunens matserveringar.

Vad gäller områden där kommunen inte arbetat lite mycket kan listan göras längre. Kommunen ansåg bland annat att man inte hade ett systematiskt arbete för att utveckla stadsplaneringen för att anpassas till framtida klimatförändringar. Kommunen säkerställer heller inte att koldioxidutsläppen från samhällsbetalda transporter minskar. Inte heller hade kommunen identifierat sitt utsläppsutrymme i förhållande till den globala koldioxidbudgeten för att uppnå Parisavtalets mål av en maximal uppvärmning med två grader.

ANNONS