Kunderna om den dyra maten: ”Vi handlar där extrapriserna finns”

I dyrtider letar kunderna i Kungälvs matbutiker efter rabatter och kampanjer och fyndar i hyllan för varor med kort datum.
– Jag hittade en ryggbiff, ett kort-datum-fynd som går direkt i frysen, säger Malin Lenander från Romelanda.

ANNONS
|

Få har missat att matpriserna stigit med cirka 14 procent senaste året. Och uppgången väntas fortsätta. Det visar siffror från jämförelsesajten Matpriskollen som jämför priser i landets största livsmedelskedjor.

Till matpriserna ska läggas stigande elpris, inflation, räntehöjningar och ökade drivmedelskostnader – faktorer som påverkar både privatpersoner och företag.

– Vi är en familj på fem personer och handlar nästan bara på Willys. Jag skulle säga att en matkasse är 150 kronor billigare här än på Coop och Maxi, säger Magnus Lenander som är på Willys tillsammans med sin fru Malin Lenander.

Malin gör ett svep förbi hyllan för kort datum och hittar en förpackning med fin ryggbiff med 30 procents rabatt.

ANNONS

– Det spelar ingen roll att det är kort datum. Den går direkt i frysen och så kan vi ta fram den senare och äta med något gott till. Annars tittar vi på reklamutskicken och handlar efter vad som har bra pris just då, säger Malin Lenander.

Erbjudande på kaffe

På Coop Kongahälla står kusinerna Annika Eliasson och Inger Edeqvist och väljer bland kaffeförpackningarna. De stötte på varandra i butiken på grund av dagens erbjudande på kaffe.

– Kaffe måste man ha men det har blivit väldigt dyrt. Förr fick man fyra paket för 90 kronor när det var erbjudande, nu tycker man att två paket för 79 kronor är förhållandevis billigt, säger Annika. Kusinerna diskuterar smaken på olika sorter av Arvid Nordquist, det enda märket som Inger numera köper.

– Alla andra kaffesorter krympte sina förpackningar till 450 gram för några år sedan. Det är fult gjort att minska storleken och därför köper jag inga andra märken. Jag blir förbannad på höga priser, det känns som om alla butiker passar på att höja nu, säger hon.

Frysta grönsaker billigare

Fortfarande handlar både Annika och Inger oftast den mat de vill ha, men väljer lite smartare, till exempel frysta grönsaker istället för färska, och de väljer köttbitar med större omsorg.

– Vi går till den butik som har bäst erbjudanden på det man vill ha och då blir det Maxi ibland och Coop ibland. Vi är pensionärer och har ju tid att åka dit där det för tillfället är bäst priser, säger Annika och visar köttbiten hon valt ut, en grytstek för 113 kronor kilot.

– Jag tänkte göra kalops och idag kostar högreven 159, och grytbitarna 129 kronor. Då är det ju bättre att ta grytsteken som är billigare – grytbitarna kan jag ju skära själv.

Förutom att kampanjer och extrapriser blir allt mer eftertraktade hos kunderna väljer många butikernas lågprisalternativ.

– Lågprismärkena säljer mycket. Alla kedjor märker också att kampanjer säljer mer än tidigare och vi ser att våra tioprocentskuponger används mer nu. Kunderna väntar med att storhandla tills kupongen kommer. Det är inte konstigt för många varor har rusat i pris, framförallt kyckling, smör, ost och kött. Djurfoder har ökat i pris liksom energi, transporter och förpackningsmaterial, säger Kenneth Hult, butikschef på Citygross i Ytterby.

Spartips att frysa smöret

I foajén till Ica Maxi står tre fyllda kundvagnar uppställda – billig, billigare och billigast för att visa kunderna att butiken har alternativ i olika prisklasser.

– Det har blivit mycket dyrare, titta på smör till exempel, som verkligen går åt hemma hos oss. Nu måste man passa på när det är extrapris på smör och köpa mycket och frysa in. Nu är vårt frysta lager snart slut så jag hoppas att det kommer erbjudande på smör snart, säger Ulrica Tempo från Kode som är på Maxi med sönerna Arvid, 2 och lillebror som bara är tre veckor gammal.

Har ni ändrat era inköpsvanor den senaste tiden?

– Vi tittar efter rabatter, man vet att med jämna mellanrum kommer erbjudande på till exempel falukorv – då väntar man med att köpa just falukorv tills dess. Vi köper mycket frukt och grönt och mindre kött, men nu är allt dyrt. Vi har bundet elavtal till november, sedan blir det värre med elen också, vi får försöka spara, konstaterar Ulrica Tempo.

LÄS MER:Små matbutiker i sparläge – bävar för vintern

LÄS MER:Populära restaurangen kan gå under av höga mat- och elpriser

ANNONS