Sofie Klingberg och Rebecca Josefsson hoppas att matsvinnet ska minska med nya stationen för att sänka pris på varor med kort datum.
Sofie Klingberg och Rebecca Josefsson hoppas att matsvinnet ska minska med nya stationen för att sänka pris på varor med kort datum. Bild: Kristian Johansson

Kunderna får själva sänka priset på varor med kort datum

Ica Maxi har infört en station för datumrabatt, där kunderna själva kan dra av på priset för varor med kort bäst före-datum.
– Det blir lättare för kunden att bidra till ett minskat matsvinn, säger ICA-handlare Sofie Klingberg.

ANNONS
|

Ica Maxi i Kungälv är en av de första butikerna i landet som har infört en station där kunderna själva kan sänka priset på varor med kort datum. Om det är tre dagar eller färre kvar tills bäst före-datumet går ut på den aktuella varan kan kunden numera skriva ut en ny prislapp med 10 till 60 procents rabatt.

– Att minska svinnet är en väldigt viktig fråga för oss som butik. Idag har vi bland annat samarbete med Kontakten i Kungälv, Karma och nu även datumrabatten, säger Sofie Klingberg.

Den som vill köpa en vara inom frukt, grönt, mejeri, chark eller kolonialvaror till billigare pris går till stationen och scannar in varan, klickar i vilket som är bäst före-datumet och får en ny prislapp som går att klistra på varan.

ANNONS

– Med det här systemet får de en extra morot att köpa mat med kort datum. Det är en så enkel lösning, det är bara några klick för kunden, säger Rebecca Josefsson, som är färskvaruchef i butiken.

För att ingen ska lockas att missbruka systemet finns det en kontroll när man kommer till kassan.

– Vi har en kontrollfunktion i kassan så vi kan se att datumet stämmer, säger Sofie Klingberg.

Stationen har varit på plats i två veckor, och butiken började marknadsföra den i förra veckan.

– De som har testat den har varit positiva och man märker att matsvinn är en fråga som engagerar många, säger Sofie Klingberg.

ANNONS