– Jag hoppas att Kulturnatt Kungälv väcker hopp, säger Matilda Skön som är kulturchef i kommunen och får medhåll av Robin Gillenskog som har projektlett kulturnatten.
– Jag hoppas att Kulturnatt Kungälv väcker hopp, säger Matilda Skön som är kulturchef i kommunen och får medhåll av Robin Gillenskog som har projektlett kulturnatten. Bild: Camilla Walldán

Kulturnatt Kungälv – en kickstart för kulturlivet

Lördagen den 13:e november hålls Kulturnatt Kungälv. Då fylls stråket från Mimers kulturhus, via Västra gatan och till Bohus fästning med olika event.
– Man ska känna glädje, upprymdhet – och kanske lite rädsla när man ser eldfågel-showen, säger Matilda Skön, kommunens kulturchef.

ANNONS
|

Försök till att dra igång en kulturnatt i Kungälv har gjorts tidigare. Det var kanske tio år sedan nu, säger Matilda Skön:

– Då lyckades man inte hela vägen. Nu händer det – det känns väldigt bra. Vi tänker oss ett stråk från Mimers kulturhus, hela vägen bort till Bohus fästning. Där det sker olika saker.

Bredvid Matilda sitter kultursamordnaren Robin Gillenskog. Han har projektlett kulturnatten och ger ett axplock ur programmet:

– Det händer enormt mycket. Till exempel ska Eldfågel göra två eldshower på Nytorget, det kommer vara konstnärsutställningar med Kungälvs konstnärskollektiv i Kakstadsfavoriters lokaler på Västra gatan, på Bergfeltska trädgården ställer trädgårdsföreningen ut. Där kommer också vara hantverksutställning.

ANNONS
Matilda Skön, kulturchef Kungälvs kommun. Arkivbild
Matilda Skön, kulturchef Kungälvs kommun. Arkivbild Bild: Anna Hedlund

Bohus fästning ska vara öppet med gratis inträde.

– Och Nordiska folkhögskolan har öppet och har event där. De ska också husera här inne i kulturhuset, med föreställning i teatern, säger Robin Gillenskog.

LÄS MER:Biblioteken öppna som vanligt – med sittplatser

Poängen med Kulturnatt Kungälv är att lyfta det lokala så mycket som möjligt.

– Det ska inte vara jättestora namn. Och sedan att man som kommunmedborgare faktiskt går och stöttar det lokala kulturlivet – tar del av det och ser vad som finns, säger Matilda Skön.

Julbelysningen tänds

Samma kväll tänds också julbelysningen på Västra gatan. Bakgrunden till kulturnatten var att man ville ha fler samarbeten mellan olika enheter i kommunen.

– Näringslivsstrategen hade i uppdrag att titta på hur man kunde lyfta Västra gatan. Jag ville lyfta kulturen efter corona, vi behöver någon form av kickstart. Det ledde fram till Kulturnatt Kungälv, säger Matilda Skön.

Hon hoppas att fler nu börjar besöka kulturevenemang igen.

– För visst, det är öppet, men vi märker fortfarande viss reservation. Många känner sig fortfarande obekväma – och vill vänta lite till innan de går på den där konserten. Fast vi är fullvaccinerade.

– Jag hoppas det här blir som en start för en själv, att våga börja gå på evenemang igen. För att komma ihåg, ”att just det, det är så här det känns att gå på en konsert”.

LÄS MER:Sommaren bjuder på sång, musik och teater

Ska hållas varje år

Det allra mesta på Kulturnatt Kungälv kommer att vara gratis.

– Jag tror att vid hoppborgarna utanför Bohus fästning kommer det vara inträde för barn, säger Robin Gillenskog.

Hur många hoppas ni kommer till kulturnatten?

– Det är jättesvårt att säga. Förhoppningen är att det ska vara några tusen i alla fall. Nationaldagen har samlat tre till fyra tusen personer, eller fler tidigare, säger Matilda Skön.

Vad känner ni inför kvällen?

– Jag är förväntansfull och spänd, säger Robin.

– Jag hoppas att det väcker hopp. Och att några känner engagemang själva och vill engagera sig i någon av föreningarna.

Det här ska hållas varje år?

– Ja, det är tanken. Att det är ett Kulturnatt Kungälv som kommer tillbaka, säger Matilda Skön.

Kulturnatt Kungälv

Datum: lördagen 13/11

Tid: 16-21

Plats: Stråket mellan Mimers kulturhus och Bohus fästning. Både utomhus och inomhus.

Läs hela programmet: Kulturnatt Kungälv

ANNONS