Kryssningsfartyg i Marstrand – nu ankrad i Askeröfjorden

Ett stort kryssningsfartyg på väg från Tyskland gled in söder om Marstrandsön på måndagsmorgonen. Senare ankrade fartyget i Askeröfjorden mellan Stenungsund och Tjörn.

ANNONS

Fartyget Hanseatic Inspiration är en 140 meter lång och 20 meter bred lyxkryssare som den 5 juni lämnade Kiel för att ta sig norrut mot först Köpenhamn och senare Sverige.

På måndagsmorgonen gled fartyget in mellan Klöverön och Marstrandsön.

Olle Edman, däcksman på Lasse-Maja, uppmärksammades strax innan klockan 09.00 av en arbetskamrat på att något var på gång bortanför vid Strandverket.

– Först såg jag ingenting men sedan fick jag se skorstenen bakom konsthallen. Fartyget var bara inne och vände, borta vid sista bryggan på Marstrandsön och sedan ut igen. Den gick så graciöst. Vi låg med färjan på Koön när den kom, så vi följde den hela vägen. Den var väl här mellan 25 och 30 minuter, säger Olle Edman.

ANNONS

Därefter fortsatte fartyget vidare norrut förbi Orust och Stenungsund, innan det vände söderut ut igen i höjd med Oxholmen. Detta för att senare under dagen ankra upp i Askeröfjorden.

Ombord på fartyget finns drygt 120 passagerare. På grund av rådande coronarestriktioner tilläts dock ingen av passagerna denna gång gå i land.

– Men de kommer att göra lite så kallade zodiakturer på ribbåt i området fram till klockan fem i eftermiddag, berättade Liselotte Hall, lotsområdeschef för Marstrand och Lysekil vid Sjöfartsverket vid lunchtid på måndagen.

Nu är sommarsäsomgen här konstaterade flera Stenungsunds- och Tjörnbor när kryssningsfartyget ankrade upp i Askeröfjorden.
Nu är sommarsäsomgen här konstaterade flera Stenungsunds- och Tjörnbor när kryssningsfartyget ankrade upp i Askeröfjorden. Bild: Lasse Andrée

Expeditionsfartyget, som är byggt 2019, har den högsta isklassificeringen som medges för ett passagerarfartyg, med siktet inställt mot arktiska vattnen. Men även mot mindre utforskade och avlägsna platser i Amazonas regnskogar.

Denna gång slutade dock kryssningssäventyret för passagerna i svenska vatten, där fartyget nu förväntas ligga kvar vid Stora Askerön till lunchtid i morgon, tisdag, då båten vänder vidare mot Tyskland igen.

ANNONS