Sandra Averby, med sonen Vilmer, blev förfärad över trängseln i omklädningsrummet till babysimmet på Oasen.
Sandra Averby, med sonen Vilmer, blev förfärad över trängseln i omklädningsrummet till babysimmet på Oasen. Bild: Kristian Johansson

Kritisk mot trängseln i babysimmet på Oasen

Sandra Averby är kritisk till trängseln i omklädningsrummet när Aqua barn bedriver babysim i Oasen.
– Alla verksamheter borde ta sitt ansvar för att inte föra RS-virus eller corona vidare. Deras omklädningsrum är farligt, säger hon.

ANNONS
|

Sandra Averby har stått i kö för att få börja med babysim med sin son Vilmer, 9 månader, på Oasen med företaget Aqua barn. I måndags var första tillfället de fick vara med. Väl på Oasen reagerade Sandra på hur trångt det var i omklädningsrummet.

– Det var ett väldigt litet och trångt omklädningsrum med träbänkar och krokar. Vi fick lägga bebisarna på golvet, där det var vått och smutsigt. Det fanns bara ett skötbord och bara en handdusch, så det blev långa köer till duschen.

Krockade med en annan grupp

Efter hand kom det fler och fler mammor och barn som på kort tid skulle byta om i det trånga rummet.

ANNONS

– Sedan krockade det med gruppen som var innan oss, och som kom från bassängen. Det blev väldigt trångt och en stressad miljö. Det fanns inga skåp, så man var tvungen att ta med sig alla sina saker, och bebisen, ut till bassängen, säger Sandra Averby, som tycker att situationen var allvarlig, med tanke på RS-virus och corona.

– Det viktigaste när det gäller att undvika RS-virus är att hålla avstånd och ha bra hygien. Inget av det är möjligt i deras omklädningsrum.

Sandra har pratat med Aqua barn och tycker inte att hon har fått gehör för sina synpunkter.

– De menar att RS-virus har funnits i många år, men det här är inget vanligt år. Öppna förskolan på Fyren har stängt ner sin verksamhet för barn under sju månader för att inte riskera att sprida RS. Så har man inte gjort andra år, vad jag vet. Säsongsinfluensan väntas bli mycket värre i år. Dessutom har vi fortfarande coronaspridning, och på sjukhusen går de på knäna.

Förutsatte hyfsat säker miljö

Sandra Averby poängterar att hon tycker att verksamheten när man väl kom till bassängen var bra.

– I bassängen kan man hålla avstånd, men de måste ta sitt ansvar för omklädningen. Det kostar mycket pengar att vara med och jag förutsatte att det var en hyfsat säker miljö, säger Sandra, som har fått höra från Aqua barn att hon inte kan få pengarna tillbaka.

Marina Malmberg, VD på Aqua barn, menar att företaget inte kan göra något åt omklädningsrummen.

– Vi har verksamhet på tio kommunala anläggningar och vi kan inte påverka utformningen av omklädningsrummen. Vi kan inte påverka att det inte finns skåp i Oasen, säger hon.

Det finns ingen anledning till extra försiktighetsåtgärder med tanke på RS-virusets spridning i år, menar hon.

– Vi har bedrivit verksamhet i 20 år. RS-virus har funnits hela tiden, så det är inget nytt.

Bör ni inte anpassa er efter omständigheterna?

– Corona har varit nytt. Därför har vi också gjort anpassningar. Man måste till exempel vara ensam med sitt barn och vi tillåter inga åskådare. Den informationen har varit väldigt tydlig till alla våra kunder.

Marina Malmberg menar att företaget också har tydliga regler för ombytet, så att två på varandra följande grupper inte ska krocka i omklädningsrummet.

Ska inte krocka

– Det vi kan göra är att be kunderna följa reglerna för att de inte ska krocka. Vi har lagt passen kloss an just för att de inte ska krocka inne i omklädningsrummet. Medan den ena gruppen går in går den andra ut till bassängen. I verkligheten är det inte alla som klarar det ändå. Det kan ta några gånger innan alla lär sig.

Aqua barn lämnar inga pengar tillbaka efter att man har påbörjat en kurs.

– Har man avbokat tio dagar innan får man återbetalning, men inte när man väl har börjat, säger Marina Malmberg.

Jan Eklund, enhetschef fritid i Kungälvs kommun, som driver Oasen, menar att de som hyr in sig i Oasen får anpassa sin verksamhet efter lokalerna och inte tvärtom.

– Lokalerna är som de är, och det vet de som hyr in sig. Vi tillhandahåller bara lokalerna. Det är verksamhetsutövarna som får anpassa sin verksamhet efter omständigheterna, säger han.

ANNONS