Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försök att ta båda doserna på samma ställe om det går, annars löser vi det, säger vaccinsamordnare Kristine Rygge.
Försök att ta båda doserna på samma ställe om det går, annars löser vi det, säger vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Kristine Rygge: ”Man kan få dos två på studieorten”

Alla från 18 år kan nu boka vaccintid, men att båda doserna ska tas på samma plats kan ställa till det för unga som ska börja läsa på annan ort i augusti.
– I första hand ska båda doserna tas på samma ställe, men det viktigaste är att man tar första dosen så snart det går, säger vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Nu kan alla från 18 år boka vaccintid i Västra Götaland och uppmaningen från regionen är att båda doserna ska tas på samma ställe. Eftersom doserna ska tas med cirka 7 veckors mellanrum hinner många yngre flytta för att börja studera lagom tills det är dags för dos 2.

– Så långt det är möjligt ska båda doserna tas på samma ställe. Ska man flytta nu, inom två, tre veckor så kan man vänta och ta båda doserna när man har flyttat. Om man ska flytta när skolorna börjar så ska man ta första dosen här, så snart man får en tid, och sedan kan man ta andra dosen på sin nya ort, säger Kristine Rygge.

LÄS MER: Nu börjar det riktiga vaccinracet

Samtidigt som ett antal personer flyttar från regionen inför dos två räknar Kristine Rygge också med att Västra Götaland får en del inflyttande studenter som tagit sin första dos någon annanstans.

– Så kommer det att vara i många regioner och förhoppningsvis kan vi ge dem som flyttar hit de dos 2 som vi får över. Det är mycket logistik, men det får vi lösa. Man måste ju kunna flytta.

Hur ser tillgången på vaccin ut de kommande veckorna, nu är så många vill ha tider?

– Det ser bra ut. Nästa vecka blir det all time high hittills. Då får vi runt hundratusen dos 1. Även vecka 28 och 29 ser bra ut, sedan går det ner lite med dos 1, men då får vi mycket dos 2 vilket behövs då.

Var det dumt att släppa på ända ner till 18 år med tanke på hur överbelastade bokningssidorna blev direkt?

– Nej, det var inte dumt. Vi hade förväntat oss att det skulle gå lite långsammare och syftet var ju att vi ville ha ett högt bokningstryck. Systemet fungerar men man får ha lite tålamod. Går det inte att boka nu så kommer det nya tider de kommande dagarna, säger Kristine Rygge.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.