Krav på vaccinbevis – detta gäller från och med nu

Från och med i dag, 1 december, gäller krav på vaccinationsbevis för att gå på konsert, idrottsevenemang, teater eller bio. För att få ett vaccinationsbevis krävs två vaccinationer mot covid-19.

ANNONS
|

För ett par veckor sedan beslutade regeringen om att införa vaccinationspass vid evenemang med fler än 100 personer. I dag, 1 december träder det i kraft. Syftet är att minska, eller begränsa, smittspridningen, bland i första hand ovaccinerade personer, skriver GP på onsdagen.

Det här gäller:

För att få ett vaccinpass krävs två doser vaccin mot covid-19. Vaccinationsbeviset kan laddas upp på covidbevis.se eller på e-hälsomyndighetens hemsida. För att kunna hämta ut beviset krävs e-legitimation. Detta, som innehåller en qr-kod, ska visas upp vid evenemanget man avser att besöka.

LÄS MER:Covid-pass krävs till fullmäktige: ”Ta eget ansvar”

LÄS MER:Alla covidbevis kommer inte godkännas – därför krävs vaccinationsbevis

LÄS MER:Krav på covid-bevis på tillställningar – så här tänker kulturlivet i Kungälv

Om man saknar e-legitimation går beviset att hämtas ut på E-hälsomyndighetens hemsida. Där får man en blankett att skriva ut, eller få hemskickat något som tar mellan fem till tio dagar.

ANNONS

Beviset kan hämtas ut sju dagar efter andra dosen.

LÄS MER:Hundratals JO-anmäler FHM efter krav på covid-pass

Vaccinationskravet krävs på tillställningar, evenemang inomhus med fler än 100 personer. Arrangörer kan dock välja att begränsa antalet besökare till under 100 personer och då inte behöva kräva vaccinationsbevis. De kan även införa begränsningar i max antal personer per kvadratmeter och att begränsa storleken på sällskapen och kräva att det ska vara ett visst avstånd mellan sällskap.

Bevisen behöver visas i samband med inträde på olika evenemang.

De arrangörer som inte följer reglerna kan Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för kravet på covidbevis, ställa tvingande krav och förena det med hot om vite.

ANNONS