Krav på covidbevis – så tänker julbordsrestaurangerna

På onsdagen infördes nya restriktioner för att förhindra ökad smittspridning av covid-19. Samtidigt flaggade regeringen för att man vill införa covidbevis även på restauranger om smittspridningen skulle öka ytterligare. KP ringde runt till några av dem som arrangerar julbord i kommunen.

ANNONS
|

Ett krav på covidbevis skulle kunna, om regeringens remiss går igenom, innebära att restauranggäster behöver visa det för att få komma in på restaurangen. Åtgärden ingår i steg 2 i regeringens åtgärdsprogram som presenterades på onsdagen.

LÄS MER:Restauranger kan få krav på vaccinpass

LÄS MER:Krav på vaccinbevis – detta gäller från och med nu

Men redan nu ska restauranger se till att minska risken för trängsel genom att exempelvis möblera om och markera avstånd på golvet och uppmana gästerna att hålla avstånd till varandra.

Välkomnar covidbevis

På Tofta herrgård är man glada för att återigen kunna bjuda på ett ”riktigt Tofta-julbord” skriver man på hemsidan.

– Vi är positiva till covidbevis generellt, både under julbordet men även senare i januari. Det är bättre än att man stänger ner, säger Petter Karlander, restaurangchef på Tofta Herrgård..

ANNONS
Karen och Petter Karlander på Tofta herrgård välkomnar covidbevisen. Arkivbild: Kristian Johansson
Karen och Petter Karlander på Tofta herrgård välkomnar covidbevisen. Arkivbild: Kristian Johansson Bild: Kristian Johansson

Redan nu har Tofta Herrgård infört begränsningar på 50 personer per sittning, glesa ut borden och servera julbord i tre olika matsalar. Och maten från buffén kommer att få tas i omgångar, borden blir slussade dit.

Har ni haft några avbokningar på grund av oro för smittspridning?

– Ja, inte i dag men förra veckan var det ganska mycket. Det var större sällskap framför allt från Västra Götalandsregionen, och ett fåtal företag som bokade av.

LÄS MER:VGR ställer in sina julfester – restaurangbranschen drabbas

När avbokningarna kommer så tätt in på får man betala 100 procent av avbokningsavgiften men nu har man i vissa fall enats om 50 procent, enligt Karlander.

– Någon har betalt och fått mat hämtad till Räddningsmissionen för att få valuta för pengarna, vilket varit trevligt, säger Petter Karlander.

Beredda på covidbevis

På Carlstens fästning har man redan minskat ner antalet gäster på julborden.

– Som det är i dag behöver vi inte begära covidbevis för vi har ingen underhållning, säger han.

I år har man även begränsat antalet till 200 personer per sittning för att kunna få mer plats i de redan väl tilltagna lokalerna.

Ett ställe där det kan bli lite trångt är vid buffén men där ser Thomas Berndtsson att många ändå är försiktiga och att det kan bli trångt första gången man tar mat.

Avbokningar men bättre än förra året

Han har fått en del avbokningar från företag som fått restriktioner. Men även på grund av att Västra Götalandsregionen ställt in alla julbord för sina anställda.

– Vi skulle haft vårdcentraler som gäster men de har avbokat och det får vi acceptera.

Hur ska man tänka om man ska gå på ert julbord?

– Om man inte känner sig helt frisk ska man avboka utan kostnad. Sedan handlar det om att att hålla avstånd och tänka på handhygienen. Vi har handsprit i barerna och på toaletterna, säger Thomas Berndtsson.

Färre vid varje sittning

Trankärrsgården har haft julbordssittningar sedan 26 november i år och här har man delat upp buffén i sektioner – något som de upplever har fungerat bra.

– Men vi har aldrig över 100 personer per sittning, vi kan ta in 85 men har i stället 65 som sitter i olika sällskap med avstånd till andra. Sedan har gästerna också sitt egna ansvar och det har funkat jättebra. Det är bara positivt och känns jätteskönt att gästerna kan känna sig lugna, säger Jenny Söderström, krögare på Trankärrsgården.

– De enda restriktioner vi har nu är att undvika trängsel, vi har redan tagit in färre än vi kan vid varje sittning.

Trankärrsgården har fått förfrågningar från gäster om man kräver covidbevis och Jenny Söderström upplever att de är glada över att de inte gör det än.

– Tills för ett par dagar sedan har det varit fullbokat på många datum men nu är det några som bokat av. Men samtidigt är det folk som bokar på, säger hon.

Avgörs från fall till fall

I vanliga fall tar man ut en avbokningsavgift.

– Det måste vi göra, det blir en stor kostnad för oss och vi måste överleva men det avgörs beroende på läget. Ringer någon som är sjuk i covid och vill avboka avgör vi det då.

Hon tycker ändå att det är positivt att det går att genomföra julborden i år, vilket inte gick förra året.

– Än så länge känns det ändå som om det är ett lugnare läge den här gången, än förra julen. Är du vaccinerad har du kunnat slappna av lite grann, det är nog så många känner, säger Jenny Söderström.

ANNONS