Ett nytt lågtryck väntas dra sig in över Västkusten under natten till fredagen, med hårda vindbyar och stora nederbördsområden som resultat.
Ett nytt lågtryck väntas dra sig in över Västkusten under natten till fredagen, med hårda vindbyar och stora nederbördsområden som resultat. Bild: Getty Images

Kraftigt oväder drar in – når sin topp under fredagen

Efter flera oväder de senaste veckorna väntas ett nytt lågtryck dra in över västkusten under natten till fredagen. I Kungälv tros omfattningen inte bli allt för stor, men i de norra delarna av regionen väntas snöfall, och en varning om risker för allmänheten kan komma att utfärdas.

ANNONS
|

Under 2022 års första månader har västkusten präglats av flera lågtryck. I mitten av januari förekom lokala stormbyar runtom i Västsverige, och för bara några veckor sedan slog årets första namngivna storm Malik till med full styrka.

LÄS MER:Risk för kraftiga vindar när stormen Malik kommer

Båda fallen resulterade bland annat i nedfallna träd, förseningar i kollektivtrafiken, och störningar i elnätet, och SMHI utfärdade då en gul respektive orange varning som avser att vädret kan komma att medföra konsekvenser för samhället och risker för allmänheten.

Friska till hårda vindbyar väntas

När ett nytt lågtryck nu drar in över Sverige väntas återigen kraftiga vindar på flera håll.

– De senaste dagarnas lågtryck är på väg bort, men vi har fortfarande ganska blåsigt, och under kvällen och natten kommer vindarna tillta ytterligare, säger Ida Dahlström, vakthavande meteorolog på SMHI.

ANNONS

Ovädret tros sedan nå sin kulmen under fredagen, med friska till hårda vindbyar och stora nederbördsområden.

– Under morgondagen mulnar det på, och på eftermiddagen och kvällen kommer nederbörden, säger Ida Dahlström.

Det kommer det troligtvis vara ganska mycket regn, men norrut blir det mer som snö, enligt Dahlström.

Kan utfärdas varningar i norr

Orsaken till det förväntade snöfallet i de norra delarna av Västra Götalandsregionen beror på fallande temperaturer.

– Temperaturerna ligger mellan noll och fem grader, men i Bohuslän och Dalsland kan det lokalt gå ner mot nollan under fredagen.

Och även om det över Kungälvsområdet inte är tal om några nya varningar, kan det därför komma att bli aktuellt norröver.

– Vi har diskuterat varningsläget och antagligen kommer det att komma ut en varning om norra Bohuslän och Dalsland om snömängder som motsvarar gul varning, säger Ida Dahlström.

”Vissa vintrar är det mer fart på”

Att det bara sju veckor in i det nya året har hunnits med flera oväder och lågtryck kan tyckas ovanligt.

– Den här vintern har vi haft fler lågtryck, och just nu har vi haft lågtryck frekvent som har kommit in.

Men enligt Ida Dahlström är normalt för årstiden att vädret varierar kraftigt.

– Alla vintrar blir lite olika, vissa vintrar är väldigt lugna och vissa vintrar är det mer fart på, så det är naturligt, säger hon.

ANNONS