Kraftig rökutveckling från flerfamiljshus

Strax före klockan 23 på fredagskvällen kom ett larm om brand i ett flerfamiljshus på Hamngatan på Marstrand. Räddningstjänsten har jobbat under natten med att frilägga delar av fastigheten.
– Det har varit brand i konstruktionen, men inga synliga lågor, säger Bosse Johansson på räddningstjänsten.

ANNONS

Räddningstjänsten var på plats med nio enheter och även sjöräddningen larmades. Det ska vara en träfastighet med bostäder och kommersiell verksamhet som är påverkad.

Det ska röra sig om en träfastighet i tre våningar med kommersiella lokaler i botten och eventuellt lägenheter ovanpå.

– Det ska vara kraftig rökutveckling från en byggnad, säger Bosse Johansson, räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör klockan 23.20 på fredagskvällen:

– Det är rökutveckling men inga synliga lågor, förklarar han vidare.

När räddningstjänsten kom till platsen hade flera av de boende i huset gått ut. Men om de behövts evakuera är oklart.

Behöver fastigheten utrymmas?

– Det vet jag inte ännu. Det stod folk utanför när vi kom dit, det är möjligt att det är boende i fastigheten som har spontanevakuerat, säger Bosse Johanson.

Räddningstjänsten jobbade med att frilägga delar av fastigheten för att försäkra sig om att det som orsakat röken inte spred sig vidare eller flammade upp. Vid midnatt var räddningstjänsten fortfarande på plats.

Rökutvecklingen tycks ha härletts till byggnadens nedre plan.

– Vi frilägger väggar och tak i en affärslokal på bottenvåningen för att se att det inte är någon glöd som sprider sig i huskonstruktionen, säger Bosse Johansson.

Men detta riskerar inte utvecklas till någon storbrand?

– Det vet vi inte ännu, jag har inte fått något besked om att läget är under kontroll ännu men just nu ser det positivt ut, säger Bosse Johansson.

klockan 01 höll räddningstjänsten fortfarande på med friläggning inne i affärslokalen.

– Det har varit brand i konstruktionen, men inga synliga lågor. Det är en hel del att frilägga så vi kommer att vara kvar och bevaka till klockan 9 i morgon bitti, sade Bosse Johansson då.

En boende i huset kunde så småningom återvända in, enligt räddningstjänsten. Enheter stannade kvar på platsen under natten för att försäkra sig om att branden inte sprids.

Det finns inga uppgifter om några skadade eller vad som orsakat branden. Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand.

– Men det är oklart om den är anlagd eller om det kan röra sig om något elfel eller liknande, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Utreds som mordbrand initialt

Enligt uppgifter från polisen på lördagsmorgonen är det två butiker som har drabbats och ytterligare en lokal är rökskadad. Polisen bekräftar också på sin hemsida att det inte finns några kända personskador, men att tre personer kontrollerades av ambulans och en person kördes till sjukhus för kontroll.

Då brandorsaken inte är utredd så inleds förundersökning med rubricering mordbrand. Trots att branden är släckt har räddningstjänst på lördagsmorgonen kvar en styrka för bevakning.

– Vi är där för säkerheten. Det är inte riktigt klart att lämna ännu men det diskuteras, säger Björn van der Kaay vid klockan 06.50 på lördagsmorgonen.

ANNONS