Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg berättar att det bästa rådet inför julen är att man ska stanna hemma när man är sjuk och vaccinera sig.
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg berättar att det bästa rådet inför julen är att man ska stanna hemma när man är sjuk och vaccinera sig. Bild: Thomas Johansson

Kraftig ökning av covid – så ska du tänka inför julen

Just nu ökar covid-19 kraftigt över hela landet – och Västra Götalandsregionen är inget undantag. Frågan är om smittan kommer att minska framöver och hur man ska tänka kring julfirandet.

ANNONS

Under de två senaste veckorna har en tydlig ökning av covid-19 märkts av.

– Covid-19 har varit på låga nivåer under hösten. Sedan kunde vi sakta se hur det började ta fart under vecka 48-49 och därefter blev det en kraftfull ökning, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

Han berättar också att ökningen inte bara syns i vår region, Västra Götaland, utan i hela Sverige.

– Vi såg en snabb ökning överallt, samtidigt, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Undervarianter tar sig förbi skyddet

Men det är inte bara covid-19 som sprids just nu. Fler luftvägsvirus cirkulerar. RS-viruset, som främst drabbar små barn, ökar. Dessutom är influensasäsongen runt hörnet.

ANNONS

– Den har inte tagit fart, men börjat öka. Virusens sprids lättare när det är kallt. Vi är många som samlas inomhus. Men när det gäller covid, finns det många undervarianter av omikron som tar sig förbi immunskyddet, säger Wahlberg.

Därför är det viktigt att vaccinera sig ändå

Wahlberg menar att dessa undervarianter kan ta sig förbi – trots att man har vaccin eller blivit sjuk. Men det fortfarande av yttersta vikt att vaccinera sig.

– Även man har blivit sjuk har man haft väldigt god nytta av att vara vaccinerad. De flesta blir inte allvarligt sjuka och det är helt klart så att vaccinet gör att man bli mindre sjuk, säger han.

– Det är bara att ta påfyllnadsdosen. Det är även viktigt att vaccinerar sig mot influensa. Man kan ta båda två samtidigt.

De rekommenderas en påfyllnadsdos

Alla som är över 65 år rekommenderas en påfyllnadsdos, liksom personer under 65 år som har en eller flera riskfaktor för allvarlig sjukdom. Exempel på riskfaktorer är hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck och fetma.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Svårt att säga när covidsmittan peakar

Det är oklart hur många undervarianter av omikron det finns i omlopp. Och smittan verkar inte i det närmsta avta.

– Svårt att säga exakt när peaken kommer att ske. Men att det kommer att öka några veckor till är troligt, har Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Lindblom sagt till Göteborgs-Posten.

Stanna hemma till du är frisk

Allmänheten provtas inte sedan ett tag tillbaka. Men man provtar sjukvårdspersonal och personal inom vård och omsorg. Det finns även en ökad smitta på äldreboendena i regionen. Det är så smittskyddet kan veta att spridningen av covid-19 ökar.

– Det speglar ganska bra hur det ser ut i samhället. Den breda allmänheten provtas inte. När man ska bli sjuk ska stanna hemma och friskna till, menar Thomas Wahlberg.

Så ska du tänka kring jul och nyår

Precis som med provtagningen finns det heller inte längre några förhållningsregler eller restriktioner.

– Just nu är budskapet att man stannar hemma och att man vaccinerar sig.

Hur bör man förhålla sig till sin arbetsplats?

– Varje arbetsplats får titta över hur det ser ut hos dem. Nu är det upp till dem att tänka till själva.

Hur bör man tänka inför jul och nyår?

– Var och en får fundera på var och hur man deltar. Man ska absolut träffa sina vänner och sin släkt på jul och nyår. Men är man sjuk ska man absolut inte göra det. Har du luftvägssymtom stanna hemma.

LÄS MER:Hög belastning på Kungälvs sjukhus

LÄS MER:Jag får kalla kårar av tanken på pandemiliv

LÄS MER:Corona ökar snabbt – fler patienter på Sahlgrenska

ANNONS