KP:s aprilskämt: Endast elbilar tillåts på årets cruising

Länsstyrelsen ger inte längre miljötillstånd för cruising i stadsmiljö med fossildrivna bilar. Därför kommer Kungälvscruisingen i år endast att tillåta elbilar.
– Det blir en folkfest som vanligt fast med ren luft, säger cruisaren Linnea Pernäs.

ANNONS
|

Landets länsstyrelser har fått i uppdrag att se över hur man kan sänka koncentrationen av avgaser i tättbebyggda miljöer. I det åtgärdspaket som nu är klart är en av hörnpelarna ett förbud mot allmänna sammankomster med fordon som drivs av fossila bränslen.

– Jag vill poängtera att länsstyrelsen inte är emot att folk träffas och umgås med sina fordon. Det är bara de fordon som drivs med fossila bränslen som vi inte kan tillåta i större grupper. All annan form av drift går bra, säger Lennart Ekenbladh på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Detta drabbar dock Kungälvscruisingen, som av tradition består just av bensinbilar med några år på nacken.

ANNONS

Riskerar ni inte att framstå som glädjedödare när folk bara vill träffas och ha lite kul?

– Nej, det tror jag inte. Man måste kunna ha kul utan bensin.

Linnea Pernäs är en av de som brukar vara med på cruisingen. De senaste gångerna innan pandemin körde hon sin gamla Volvo 140, men den kommer hon inte att kunna framföra på årets cruising.

– Jag har fått låna en elbil som jag ska köra på cruisingen nu i vår. Den är egentligen lite för bekväm för mig men jag har flyttat med mina wunderbaums och allt sådant, så det känns okej ändå, säger hon.

Är inte hela poängen med cruisingen att folk ska få titta på glada raggare i jättegamla bilar?

– En del gamla skorvar kommer att gå bort. Det får man leva med. Det viktiga är ju att folkfesten blir kvar.

Kommer man inte att sakna motorbullret?

– Det kanske man gör, men det finns alltid en framsida av myntet också. Jag själv gillar till exempel att lyssna på Eddie Meduza när jag är ute och cruisar, och tycker att hans fina texter kommer fram tydligare när det inte är en massa motorbrus som stör.

Kungälvscruisingen har alltid haft stor uppslutning av bilar, men frågan är hur det blir i år när bara elbilar, eller i vilket fall inga bensin- och dieselbilar, tillåts.

– Det återstår att se. Men jag vet att det har bildats en ny förening som heter Electric cruisers. De är väldigt inne på det här med skinnvästar, brylcreme och nya snygga elbilar. Jag tror att de kommer att komma, säger Linnea Pernäs, som hoppas att Kungälv kan gå i bräschen för en ny slags cruising.

– Om detta slår väl ut kan vi verkligen sätta Kungälv på elcruisingkartan, säger hon.

ANNONS