KP önskar god jul med Helena Palms energimedvetna tomte

De elektriska ljusen i adventsstaken är bytta mot stearinljus och detsamma gäller glödlamporna. Årets julkortstomte har verkligen tagit uppmaningen att spara el på allvar.
– Det är roligt att göra julkort som har något att berätta om sin samtid, säger Helena Palm, Kungälvs-Postens julkortskonstnär.

ANNONS
LocationKungälv||

Det är tredje året som Helena Palm förser Kungälvs-Postens läsare med ett julkort. För tre år sedan ritade hon ett kort där Lucian hade munskydd, förra året visade tomten glatt upp sitt vaccinpass och i år är det alltså det skenande elpriset som inspirerat. Helena har även skrivit en liten dikt till kortet:

I år när elpriset skjuter i höjden

Bygger tomten om ljusstaken i slöjden

Byter sladd och lampa mot levande ljus

Men glömmer ej släcka, är rädd om sitt hus

– Jag brukar rimma i juletider, säger Helena Palm. Åtminstone en del av mina julklappar skriver jag rim på. Det hör liksom till.

ANNONS

Har ett budskap

Helena har en lång relation till den glada tomten som ofta syns på gamla tomterader. Bilderna brukar inspirera henne att rita julkort när julen närmar sig, men det är först på senare år som Helenas tomtar också säger något om sin samtid.

– Jag har inte sett någon annan som gör den här typen av julkort, säger hon. Folk brukar uppskatta när bilden har ett budskap. Tomtarna är ju ganska nöjda så bilderna är ändå hoppfulla.

Mycket av det som Helena målar är annars beställningar där hon avbildar hundar, katter, barn eller hus. Ett stort antal av husen på Västra och Östra gatan har förevigats i Helenas målningar. När Helena själv väljer motiv blir det också ofta hus, en hel del människor och på senare tid även en och annan manet.

– Jag började måla stora akvarellmålningar med maneter för något år sedan, berättar Helena. De har varit väldigt uppskattade och sålt bra på utställningar. Det är roligt att gå utanför sina invanda mönster och måla riktigt stort ibland.

Har utställningar

Helena Palm är med i Kungälvs konstnärskollektiv tillsammans med ett tiotal andra konstnärer. Medlemmarna i kollektivet ställer ut tillsammans i olika sammanhang. I höstas hade de en utställning på Strandverket på Marstrand som blev väldigt välbesökt och nästa höst är en liknande utställning inplanerad.

– Konstnärskollektivet ska träffas i januari och göra en planering. Då väljer vi troligen också någon form av tema för utställningen, berättar Helena Palm.

LÄS MER:Det blir Naket på Strandverket när kollektivet ställer ut

LÄS MER:Konstnärskollektiv intar Mimers konsthall

ANNONS